keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Salainen puutarha

Tämän oven takaa aukeaa oma pieni salainen puutarhamme.Tämä on ensimmäinen kesä, kun pystyn panostamaan parvekkeeseemme enemmän. Edellisinä vuosina olemme olleet matkoilla valtaosan kesäkuusta, jolloin kesäkukkasten hankinta on tuntunut turhalta. Lisäksi parvekkeemme aiheutti meille pitkään päänvaivaa sisustuksen suhteen, sillä se on ihan älyttömän kapea syvyydeltään (mikä on syvän vastakohta tällaisissa asioissa?). Lisäksi alkuperäinen pohja kavensi tilaa entisestään, sillä ikkunan puoleisella seinällä lattia nousi jo ennen seinää ylemmäs, mikä teki tuolien sijoittelusta hankalaa. Viime syksynä saimme kuitenkin toteutettua pitkään kypsyttelemämme idean lattian laudoittamisesta. Näin saimme koolauksin nostettua koko lattiapinnan sen ylimmälle tasolle, mikä toi kallisarvoisia lattiasenttejä meille lisää. Ja puulattia itsessäänkin on jo pajon kotoisampi.Päädyimme hommaamaan vain yhden varsinaisen istuimen, jonka lisäksi hankimme lattialle pehmeät lampaantaljat ja paljon tyynyjä. Lisäksi tyynyjen ja vilttien säilytyslaatikko toimii tarvittaessa istuimena.

Pelargoniat ovat minulle uusia kukkatuttavuuksia, mutta hurmaannuin kaupassa täysin näihin hennon vaaleanpunaisiin mummokukkiin :)Muratti pääsi lintuhäkkiin jo viime syksynä, ja sain ilokseni pidettyä sen hengissä talven yli.Kukkatikkaat on tehty lattian jäännöspaloista, ja nyt maalasin ne vielä valkoisiksi. Valkoisen, mustan ja vihreän yhdistelmä on minusta ihanan raikas. Kukiksi valikoitui tällä kertaa valkoisia orvokkeja. Ylempään istutukseen lisäsin vielä rönsyävää Intian minttua, sitä täytyy käyttää leivonnassa ja ruuissa tänä kesänä! Simpukankuoret ovat tuliaisia Pohjois-Carolinasta Atlantin rannalta.Rakastan yrttejä, ja niinpä päätin kokeilla, kuinka ne mahtaisivat menestyä paahteisella parvekkeellamme. Haaveissani oli edulliset sinkki- tai puuistutuslaatikot (valkoisena, totta kai). Mistään en meinannut haluamaani löytää, paitsi netistä olisi saanut tilaamalla vaikka mitä ihanuuksia aika kovaan hintaan. Lopulta löysin kivanmalliset puiset laatikot eräästä puutarhaliikkeestä, ja maalailin ne valkoisiksi. Kokeiluun päätyivät torilta miniluumutomaatti, rucola, basilika, oregano, sitruunamelissa ja timjami. Lisäksi istutuin kaupasta ostetut rosmariinin, lehtipersiljan ja korianterin. Saa nähdä, jaksavatko ne elää uutta elämää.Reseptivinkkejä näihin yrtteihin liittyen otetaan kiitollisuudella vastaan!

Iltojen pimetessä salaisessa puutarhassamme on myös ihanaa istua kynttilänvalossa. Jostain kumman syystä ruusuoliivin väriset tuikkulyhdyt eivät kuvassa ole ollenkaan omanvärisiään; oikeasti ne sointuvat täydellisesti tumman fuksian sävyisiin istuintyynyihin ja pelargoniaan...

1 kommentti:

Anna kirjoitti...

Ihana, kotoisa parveke teilla! Tuolla sita köllisi mielellään...