maanantai 3. toukokuuta 2010

Haulikolla ammutut kesäkurpitsaletut

Jihaa! Sain kuin sainkin valurautaisen lettupannun, ja vielä edullisesti. Shoppailin nimittäin Huuto.netissä, ja hankin itselleni vanhan, elämää nähneen lettupannun. Tuikkasimme sen ystäviemme pihalla makkaranpaistohiillokseen punastumaan, ja hetken kuluttua pinttyneet rasvakasat olivat muisto vain ja pannu kuin uusi. Seuraavaksi valelimme pannun kookosrasvalla ja annoimme sen imeä rasvaa sisäänsä pari tuntia 200 asteessa uunissa. Joten pakkohan pannun oli vihdoin päästävä näyttämään kykynsä. Reseptiksi valikoitui kaupungin välimerellinen meze-tarjoilu -aiheisella ruuanlaittokurssilla maistamamme kesäkurpitsaletut. Näitä voin suositella lämpimästi korvaamaan perinteiset pinaattiletut. Kananmunien määrääkään ei kannata säikähtää, sillä nehän on nykyisin julistettu erittäin terveellisiksi proteiinipaukuiksi, ja näin myös vehnäjauhoja tarvitsee laittaa vähemmän.
Kokkailin näitä mieheni kanssa juuri ennen vappua, ja voin suositella yhteistä letunpaistoa kaikille pariskunnille, niin hauskaa meillä ainakin oli. Varsinkin, kun yritimme molemmat kääntää lettuja heittämällä, ja saimme aikaan kirjaimellisesti lentäviä lettuja :D Niitä sitten kaavimme laatikostojen pinnoilta ja lattialta, mutta onneksi saimme kauniitakin yksilöitä aikaiseksi (tosin lastalla kääntäen):
Joko muuten keksit, miksi nimesin letut "haulikolla ammutuiksi"? Sanonta on isäni, ja sillä hän tarkoittaa letun pinnan rakennetta, kun se oikein kuumassa rasvassa nopeasti paistuu reikäiseksi. Aika hauska ilmaisu mielestäni!

Kesäkurpitsaletut (4-6 nälkäiselle)

8 dl maitoa
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
8 kananmunaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa (n. 300 g)
150 g fetajuustoa

Vatkaa suola ja jauhot maidon joukkoon. Vatkaa munat kevyesti erikseen ja sitten maidon joukkoon. Raasta kesäkurpitsa ja juusto karkeaksi raasteeksi ja lisää taikinan joukkoon. Paista letut voissa molemmin puolin.

Suolan määrä kannattaa maistaa ekasta valmiista letusta. Käytimme Apetinan juustoa, ja se oli niin mietoa maultaan, että päädyimme lisäämään suolaa taikinaan.

Ei kommentteja: