tiistai 11. toukokuuta 2010

Kuninkaiden jälkiruokaa

Olimme, mieheni ja minä, viime syksynä talven kynnyksellä suolla poimimassa karpaloita ensimmäistä kertaa elämässämme. Käsiä paleli vimmatusti, taivas oli harmaa ja mokomat karpalot kasvoivat yksitellen yksi siellä, toinen täällä, kolmas tuolla. Mikä ne niin erakoiksi oli tehnyt? Ovatko ne kovia riitelemään?

Hyvä seura auttoi kuitenkin kummasti asiaa, samoin herkuttelu kodalla poimintaurakan jälkeen. Kotiinviemisinä oli ehkä kolmisen litraa tummanpuhuvia erakkomarjoja.

Nyt täytyy tehdä tunnustus: olen pihi marjahamstraaja. Syksyllä pitää saada pakastin täyteen herkkupalleroita talvenvaralle, mutta harvoin hennon niitä sieltä leivontaan tai ruokapöytään kaivaa. Kun sitten ne loppuvat. Vaan kas kummaa, loppujen lopuksi havahdun uuden kesän ja marjasadon saapumiseen - pakastin täynnä vanhoja jemmoja. Onko kellään sama ongelma?

Niinpä varmaankin arvannette jo, että emme olleet syöneet karpaloitakaan koko talvena, kamalaa! Eilen sitten vihdoin viimein tein tätä kauan haaveissani ollutta herkkua, jota on kuulemma ihan edustuspäivällisilläkin Suomessa tarjoiltu, eli jäisiä karpaloita kuumassa kinuskikastikkeessa.

Kinuskikastike neljälle herkuttelijalle:

2,5 dl kermaa
2,5 dl fariinisokeria

Keitä seosta hiljaisella lämmöllä ainakin puolisen tuntia (no, voi vähempikin riittää, mutta näin kinuski ainakin jähmettyy karpaloiden kanssa hieman). Kaada jäisten karpaloiden päälle ja nauti.

Ei kommentteja: