tiistai 18. joulukuuta 2012

Seitsemästoista

Tänään oli aika (huh, viime tipassa, luulen) aloittaa jouluiset ruokavalmistelut. Pidämme molemmat monista suomalaisista jouluruuista, joten suunnitelmat niiden taikomiseksi joulupöytäämme ovat ainakin olemassa. Saa nähdä, kuinka toteuttamisen kanssa käy. Vierailla mailla saattaa nimittäin tietämättömälle tupsahtaa eteen ongelma jos toinenkin. 

Kinkku

Se pitää täällä itse suolata. Herra M kävi tänään tilaamassa kinkun paikalliselta butcherilta eli lihakauppiaalta. Sen haa hakea huomenna, ja sitten pitäisi osata hieroa oikea määrä suolaa kylkeen...

Imellytetty perunalaatikko

Ainoa laatikko, jota Herra M suostuu syömään. Vähän haasteellinen tehdä jopa Suomessa, joten saa nähdä, onnistuuko täällä laisinkaan. Perunoissa kun pitäisi ensinnäkin olla paaaaljon tärkkelystä. Lyhyen googlettelun tuloksena ostamma russet-nimisiä perunoita. Niiden mainittiin olevan tärkkelyspitoisimpia. Saapas nähdä. Toisekseen laatikon pitäisi antaa imeltyä noin 55 asteessa. Sähköuunissa asia oli melko helppo toteuttaa, mutta meillä on täällä kaasu-uuni, joka lämpiää vain alhaalta, jossa kaasu palaa. Hmmm.

Piparkakku(talo)

Minä en niin välitä pipareista. Piparkakkutalon haluaisin kuitenkin tehdä, ja niinpä valmistin taikinan tänään. Pomeranssinkuorta ei löydy kaupoista (kiitos ystävät maustepostista!), ja siirappi, auts. Tässä taisin jo mennä metsään. En nimittäin ole nähnyt kaupoissa tummaa siirappia, ja kun eräs ystäväni kertoi tekevänsä melassipikkuleipiä, päättelin, että tumma siirappi kulkisi täällä melassi-nimellä. Sitä kun täällä voi ostaa kaupoista, ja Suomessa taas sen nimiseen sokeritavaraan en ruokakaupoissa ole törmännyt (lapsuudessanihan melassia syötettiin l e h m i l l e). No, herra M toi kotiin melassia, ja se on pahaa, outs. Tietääkö kukaan, mistä ja millä nimellä löytyisi kunnon siirappia?


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi. Vinkkinä; ennen vanhaan kinkku suolattiin suolaliuoksessa, eli karkeita suoloja veteen ( suhde? olisiko 1dl/litra) ja kinkku sinne likomaan upoksiin, niin suolaantui kunnolla. Toinen tapa oli ruiskuttaa suolavettä pitkällä ruiskulla kinkun sisään sinne tänne, näin teki yksi työkaverini aina. Lopputuloksesta en sitten osaa sanoa mitäään.

Pilvi kirjoitti...

Ikeasta sai ennen siirappia, mokomat eivät taida enää myydä... Ehkä oikein tumma vaahterasiirappi kävisi? Yksi paikka missä voisit kysellä siirapin perään on usansuomalaiset.maxforum.org - foorumi on varsin hiljainen, mutta olen saanut sen vaikutelman että varsin tietävää väkeä siellä käy, silloin kun käy.

Leena kirjoitti...

Täällä on sellainen kauppa -Southern Season, josta olen ostanut siirapit. Valmistaja (?) Dan Sukker ja pullossa lukee jopa suomeksi 'Tummaa Siirappia". Tulee ihan hyviä pipareita. En tiedä ehtiikö enää jouluksi, mutta voisin muistaa sinua siirappipulolla

Arya kirjoitti...

Kiitos suolausvinkeistä!

Pilvi: kiitos tiedosta, täytyypä käydä tuolla foorumilla. Laatikoiden kanssa ajattelinkin tuota vaahterasiirappia, bataatin kanssa se ainakin sopii hyvin.

Leena: missä päin asustelet (jos haluat kertoa)? Suomessakin nykyään valmistaja on juurikin tuo Dan Sukker, taitaa siis olla ihan samaa tavaraa! Ja voi, todella paljon kiitoksia tarjouksestasi!! Kiitollisena ottaisin siirappipullon vastaan, mutta sydäntäni lämmittää kyllä myös ihan vain tieto siitä, että sinä saat ihan oikean makuisia siirappiherkkuja milloin vain tahdot :)

Leena kirjoitti...

Tämä kauppa sijaitsee Pohjois-Karoliinassa ja on sellainen 'herkkukauppa'. Muuten hyvä kauppa mutta salmiakkia sieltä ei löydy. Seuraavaksi täytyy etsiä sitten puuroriisiä....
Meillä on muuten kinkun suolaamisessa vanha konsti. Kiehautetaan vettä ja siihen lisätään niin paljon suolaa, että raaka peruna kelluu. Vesi jäähdytetään, ja kinkku laitetaan jäähtyneeseen liemeen 10 päiväksi. Ainoa trick on se, että täällä täytyy se peruna pienentää suomalaiseen kokoon. Jos laittaa niin paljon suolaa, että amerikkalainen uuniperuna kelluu, sitten tarvitaan paljon juomista kinkun kanssa.

Arya kirjoitti...

Voi tuo onkin oiva muistisääntö, pitää laittaa mieleen ensi vuotta varten!