perjantai 23. huhtikuuta 2010

Finnish lemonade

Keittelin tässä juuri simaa (vau, olen vihdoin suht oikeaan aikaan liikkeellä juhlapäivään valmistautumisessa!), ja sokeria ja sitruunaa veteen sekoittaessani tulin ajatelleeksi, että mikäs sen parempi käännös simalle kuin Finnish lemonade. Ai että miksi?

Ainesosat ovat ihan samat kuin amerikkalaisessa sitruunajuomassa (paitsi lemonade tehdään valkoiseen sokeriin): vettä, sokeria ja sitruunaa. Suomalaisen juomasta tekee hiiva: eikös meillä ole aika kyseenalainen maine yltiöhumaltuvana kansana, joten tottahan meidän sitrusjuomaan pitää prosentteja saada ;)

Tiesitkö muuten, että asiansa vakavasti ottavissa kaupoissa ei edes simaa saa myydä alle 18-vuotiaille, siinä kun siis ihan oikeasti niitä prosentteja löytyy.

Tässäpä vielä resepti siltä varalta, että joku joskus unohtaa sen fariinisokeripussin kylkeen liittää:

Finnish lemonade alias sima

4 litraa vettä
500 g fariinisokeria (tai puolet valkoista)
1-2 sitruunan mehu
herneen verran tuorehiivaa

Keitä puolet vedestä ja kaada sokerin päälle (kannattaa oikeasti kaataa, ellet halua sokeria ympäriinsä...kokeilin nääs). Lisää loppu vesi ja sitruunamehu. Itse sovelsin tässä äitini valmistustapaa mukaellen, eli siivutin puolikkaan sitruunan liemen sekaan kuorineen päivineen.Anna liemen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää pieneen vesitilkkaan liuottamasi hiiva. Anna käydä vuorokausi. Siivilöi ja pullota sitten sima, lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja rusinoita. Sima valmistuu huoneenlämmössä n. 3 päivässä, jääkaapissa aikaa kuluu suurinpiirtein viikon verran.

Vinkki: munkeista tulee aikas hyviä, kun teet ne simaan.


Kääk, tähän olis pitänyt saada vielä sopimaan 3 dl vettä!

2 kommenttia:

SK kirjoitti...

mä tein kans simaa <3 tosin hieman erilaisella reseptillä, perusaineet nyt samat mut ohje vähän eri. jostain iltasanomien sivuilta löysin. simaa käskettiin käyttää 1½-2vrk ennen pullottamista. tiiä sitten onko tolla mitään väliä? :D ja eka piti keittää vesi raastetun sitruunankuoren kanssa. puolet fariini- ja puolet tavissokeria. katotaan mitä tuosta tulee, elämäni ensimmäiset simalitrat :D

Arya kirjoitti...

Olen tehnyt joskus aiemminkin tällä reseptillä, mutta ainahan siinä sellainen "arvotaan seuraava simanumero" -olo on. Katsotaan, kuinka käy!