maanantai 21. kesäkuuta 2010

Paetkaa, kynsilaukkakammoiset!

Tässä tulee superhyvä risoton resepti. Risotto on maultaan todella pehmeä ja kermainen, valkosipuli ei maussa tule siis lainkaan pistävänä esiin. Varoituksen sana on silti paikallaan, sillä ruuan tuoksu saattaa aiheuttaa yllättäviä pakoreaktioita ja tuskanparahduksia, jos samaan huoneeseen kanssasi sattuu valkosipulia inhoavia olentoja...



Jamien valkosipuli-timjamirisotto paahdettujen mantelien ja leivänmurujen kera (ohje footnetwork.com)

2 isoa valkosipulia kokonaisena ja kuorimattomana
reilu litra kanalientä
1 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia tai 2 keskikokoista tavallista sipulia hienoksi hakattuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 sellerinvarsi pilkottuna
400 g risottoriisiä
2 viinilasillista kuivaa valkoviiniä
merisuolaa
kourallinen tuoretta timjamia (lehdet)
mustapippuria
70 g voita
115 g Parmesan-raastetta

Lämmitä uuni 230 asteeseen. Paista kokonaisia valkosipuleita n. 30 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmeitä.
Kuumenna kanaliemi. Kuullota isolla pannulla sipuleita, valkosipulinkynsiä ja sellerinvartta öljyssä n. 4 minuuttia. Kun vihannekset ovat pehmenneet, lisää riisi ja lisää lämpöä.

Sekoittele riisiä pannulla, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi (menee muutama minuutti, älä anna ruskistua!). Lisää sitten viini ja jatka sekoittamista. Kun viini on haihtunut, lisää kauhallinen kanalientä ja suolaa, mustapippuria, timjami ja uunissa paistetut valkosipulinkynnet (purista ne ulos kuoristaan). Vähennä lämpöä, kunnes risotto kiehuu hiljalleen. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen kauhallinen on lähes haihtunut.

Kun olet käyttänyt kaiken kanaliemen ja riisit tuntuvat suussa lähes pehmeiltä (al dente), ota pannu pois levyltä ja lisää risoton sekaan juustoraaste ja voi. Sekoita varovasti. Laita kansi päälle ja anna risoton vetäytyä 2-3 minuuttia. Tarjoile mahdollisimman pian öljyssä paahdettujen mantelilastujen ja leivänmurujen kera:

155 g (100 g riittää mielestäni kyllä hyvin) pilkottuja manteleita tai mantelilastuja
2 kourallista tuoreita leivänmuruja (pikaversio syntyy vedessä turvotetuista korppujauhoista)
oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa

Paahda mantelilastut ja leivänmurut öljyssä kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapsakoita. Mausta suolalla. Sirottele seosta valmiiden risottoannosten päälle.

Ei kommentteja: