torstai 5. helmikuuta 2015

Ruokakauppahaaste

Hip hei tänään pääsette tutustumaan skotlantilaiseen ruokakauppaan! Salamatkustaja-blogin Satu heitti ulkosuomalaisille haasteen kertoa omista lähikaupoistaan, ja minähän otin ja innostuin tästä heti. Ruokakaupat ovat nimittäin oikeasti mielenkiintoinen kurkkaus paikalliskulttuuriin, ja itse ainakin nautin Sadun islantilaiskauppakatsauksesta

Täällä päin Skotlantia tuntuu olevan neljä isoa elintilasta kilpailevaa supermarketketjua: Tesco, Morrisons, Sainsbury's ja Asda. Lisäksi saksalaiset halpaketjut Lidl ja Aldi ovat vahvoja haastajia markkinoilla. Omasta pikkukaupungistamme löytyvät toistaiseksi vain mini Sainsbury's, pieni Tesco ja ehkä K-Supermarketin kokoinen Morrisons, joka on lähikauppamme. Lisäksi lähistöllä on Aldi, joka on selkeästi monessa asiassa halvin, mutta luonnollisesti melko suppea valikoimaltaan.

Morrisons nyt sattuu olemaan tuossa ihan kotimme nurkilla, joten kävelin sinne tänään aamupäivän hiljaisina tunteina ja räpsin teille salavihkaa muutamia kuvia.
Tervetuloa siis Morrisonsille!Morrisons on siisti ja hyvinvarusteltu supermarket, mutta meidän perhe tuskailee edelleen sen epäloogisen esillepanon kanssa. Mutta ehkäpä vain konventiot ovat täällä toiset...

Melko lähellä sisäänkäyntiä löytyy Meal Deal -hylly: parilla kolmella punnalla voi noukkia mukaansa kolmioleivän, sipsipussin, jotain makeaa jälkiruuaksi ja juoman. Ilmeisen suosittu pikapelastus akuuttiin lounasnälkään, mutta harmittavasti leivät eivät ole ollenkaan niin hyviä kuin miltä näyttävät. Ja lounasaikaan kaupan täyttävät koululaiset eivät näihin juuri koske... mutta heidän ruokavalionsa olisikin sitten kokonaan toisen postauksen aihe.
HeVi-osasto on runsas, joskin paikalliset mieltymykset erottaa hyvin suomalaisista: ruusukaalia on tarjolla vaikka millä mitalla, ja salaattitarjonta on parasta valmiiksi pestyissä ja pussitetuissa tuotteissa. Hinta ei näissä tunnu kirpaisevan yhtälailla kuin Suomessa, mutta onko se todenperäinen juttu, onkin sitten toinen asia.


Sitten päästäänkin vielä mielenkiintoisemmille hyllyille. Makkara, haggis ja black pudding (= jonkin sortin veripalttu). Tosin haggista oli nyt yllättävän vähän tarjolla, liekö juuri ollut Burns' Night verottanut varastoja pahastikin. Muutenkin tämä hylly tuntuu olevan aina puoliksi tyhjä. Onko kysyntä niin suurta vaiko esillepano niin hidasta?
Tässä everyday haggis eli siitä ilmeisesti vain siivutetaan palasia?
Ja tässä perinteisempi versio. Se lämmitetään uunissa ja pamautetaan puukolla kahtia. Mutta kuulopuheen mukaan parhaat haggigset saa lihakaupoista.
Ja vielä vähän syvemmälle asian ytimeen. Hyvät lukijat, täällä on omistettu kokonainen lihahylly erilaisille pekoneille. Savustettua, savustamatonta, streaky bacon, back bacon, middle bacon, cooking bacon, thick cut, thin and crispy, bacon medallions, center cut....


... pekonipaisteja (bacon joints) ?!? Tätä pekonialaa pitäisi ehkä vielä opiskella vähän lisää.
Vertailun vuoksi tässä näkyy koko kaupan maitohylly. Se on suunnilleen samankokoinen kuin pekonihylly. Maito myydään jenkkityyliin muovikanistereissa, mutta Arla tuo maahan laktoositonta maitoa, joka on pakattu kuten Suomessa, samoin muut maidontekeleet.
Einespuolella kaupan keitot ovat oikeasti herkullisia ja jopa aitojen keittojen oloisia. Näitä voin suositella, kun taas alemman kuvan lukuisat piiraat/pasteijat ovat jääneet ainesosaluetteloidensa takia toistaiseksi kokeilematta.

Ehkäpä nämä tuoretiskin piiraat olisivat vähän parempi vaihtoehto?
Cheddarvalikoimasta ehkä 3/4. Voi noita hintoja. Niiiin halpaa. Ja voi noita kokoja. Niiiin isoja paketteja verrattuna niihen Suomeen tuotaviin hiirenpapanoihin.
Siistiä, tavallista.
Säilykepuolelta pistää silmään kaksi asiaa: herneet...
...ja pavut tomaattiliemessä. 
Siis oikeasti. Jotenkin nuo pavut vielä ymmärrän (vaikken tomaattiliemiversiosta välitäkään), mutta että herneitä noin paljon - tuossa hernekuvassa näkyy noin puolet hernesäilykehyllystä. Ja niitä löytyy vielä pakastealtaastakin vaikka kuinka montaa sorttia.
 Lisäki pakastealtaita dominoivat ranskalaiset perunat.
Kalaakin löytyy, ja vielä paneroimatontakin. Pääasiassa turskaa, koljaa, lohta.


Kalaa löytyy myös tuoretiskistä, jossa fileet lötköttelevät kyllä jäähilevuoren päällä, mutta ilman mitään suojaa niitä tuijottavien asiakkainen ysköksiltä. Ja katsokaapas näitä savustettuja kalafileitä: jostain syystä osa savustetusta kalasta ilmeisesti värjätään tuollaiseksi keltaiseksi. Ei kyllä herättele minun makunystyröitäni.

Tämä kansa on oikeasti teekansaa. Parin kuukauden sitkeän yrittämisen jälkeen opin, että perhekerhoissa kannattaa oikeasti valita juomaksi tee kahvin sijaan - tee on usein tummempaa kuin tarjoiltu kahvi. Ja se on aina hyvää mustaa valmiiksi haudutettua teetä, ei mitään Lipton-litkua.
En myöskään voinut kävellä paahtoleipähyllyn ohitse raportoimatta siitä teille :) Leipää saa niin ohuina, keskipaksuina kuin paksuinakin siivuina, kokojyvällä ja ilman.
Koska Morrisons on supermarketti, sieltä löytyy myös pieni kotiosio. Olen tosin pohtinut, olisiko tätä osiota tämän kokoisessa kaupungissa ollenkaan, ellei kaupunki sattuisi majoittamaan tuhansia opiskelijoita vuosittain. Viime syyskuussa uusien opiskelijoiden saapuessa mm. pyyhehyllyt hohtivat tyhjyyttään. Liekö sekään sattumaa, että tämä kotiosio löytyy heti pasta- ja pastakastike käytävän vierestä? :D (Ja mitä sanoinkaan loogisesta esillepanosta...)
Ja kassoille tullessa et voi olla törmäämättä juomaosastoon. Täällä saa kaikkia alkoholijuomia myydä kaupoissa klo 10-22. Otin nämä kuvat aamulla ennen kymmentä, minkä takia muutamassa kuvassa näkyvät vihreät nauha-aidat, joilla hyllyt on "suljettu". Viiniosasto ei nyt liiemmin pienistä suomalaisalkoista eroa:
Outoa on sen sijaan isossakin alennuksessa myytävät viinit.
Mutta tästä kuvasta voidaan jo päätellä olevan Yhdistyneen kuningaskunnan maaperällä, sherryä piisaa: 
Lopullisen maantieteellisen sijoituksen asuinpaikastamme voikin sitten tehdä siirtymällä pari askelta vasemmalle. Ei epäilystäkään. Kyllä me Skotlannissa ollaan.
Jaa, pitääkös minun sitten jäädä odottamaan yhteydenottoa Suomen viestintävirastolta, vai miten se uusi laki menikään? 

* * * * * * *

Ai niin mutta melkein unohdin jo. Koska tämä on Skotlanti, ei Morrisons olekaan oikeasti lähiruokakauppamme. Tämä on, ja siitä voisinkin kertoa enemmän ehkä joskus toiste, jos kiinnostusta löytyy. (Tästäkin oli ihan pakko esitellä pakastehernevalikoimaa.)10 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Ruusukaalia, mun suosikki! Hyväntahtoista kateutta herättävä tarjonta!!

Anonyymi kirjoitti...

I have no idea what you're writing about other than a trip to a supermarket.... would love to hear your reflections! Alice

Suvi kirjoitti...

Täällä lähimmät lähikauppani taitaisivat mahtua kukin yhteen kuvaan :). Tai ehkä kahteen - yksi ulkoa ja toinen sisältä! Ehkä kuvaan joku päivä jos ehdin ja oon sillä tuulella ;)

Arya kirjoitti...

Satu, minun täytyisikin ryhdistäytyä ruusukaalien kanssa, ja opetella käyttämään niitä myös!

Alice, try google translator :) At the moment I am unfortunately too lazy (and too worried about correct grammar) to blog in English. But in a nutshell I am clueless with the enormous bacon selection, don't understand yellow smoked fish, and find it really funny how much people seem to love peas here :) And totally love the relatively cheap and abundant cheddar selection.

Suvi, olis kyllä tosi kiva nähdä sun ruokakauppa ja sen tuotteet!

Sonja kirjoitti...

Ooooh, nuo pekoni- ja paahtoleipähyllyt on vaan niin parhautta! Kuten tiedätkin, oon ihan heikkona brittiläiseen paahtoleipään;D

Arya kirjoitti...

Sonja, joo, sinä tulet niistä leivistä aina mieleen :) (No tuut kyllä muutenkin!)

Annika - Tarinoita Maailmalta kirjoitti...

Ahahah voi tulipas nostalginen olo, kun itsekin asuin Skotlannissa kolmisen vuotta. Noita alkomahooleja kaupassa on kyllä oikeasti ikävä, vaikka harvemmin nykyään tulee juotua kuin opiskeluaikana. Se nyt vaan olisi niin kätevää napata viinipullo siitä kaupan hyllyltä, eikä mennä toiseen kauppaan kokonaan.

Nuo pekonit, paahtoleivät, pavut ja herneet kyllä kuvastaa niiin osuvasti skottilaista ruokakulttuuria :D Ruokakaupoista saa kyllä hyvän kuvan siitä, mitä missäkin maassa syödään ja missä mittakaavassa!

Arya kirjoitti...

Annika, kiitos kommentista ja anteeksi tooosi myöhäinen vastaus! Olen pahasti laiminlyönyt blogini yli kuukauden.

Se on kyllä oikeasti kätevää, että esim. viinin saa samasta kaupasta kuin muunkin syötävän. Ja olen samaa mieltä kanssasi, jos haluaa kattavan katsauksen ruokakulttuuriin, kannattaa aina lomallakin piipahtaa paikallisessa ruokakaupassa :)

Santra kirjoitti...

Ihan postaus. JOstain eksyin blogiigsi tänään ekan kerran, ja jäin lukemaan ja lukemaan... Näin saa palan sellaista elämää, joka jää itseltä näkemättä ja kokematta. :)

Arya kirjoitti...

Santra, oi kiitos ihanasta kommentista! Niin mukava kuulla, että olet viihtynyt postausteni äärellä. Ja anteeksi, että vastaan näin hävyttömän myöhässä - meillä on ollut ihan superrankka syksy, ja vasta nyt sain aikaiseksi päivittää blogiakin ja katsoa, onko täällä vielä ketään lukijoita paikalla. Kaunista joulunaikaa sinulle!