perjantai 20. helmikuuta 2015

Kun ollaan ikivanhassa yliopistokaupungissa...

... ei voi olla törmäämättä ikivanhoihin yliopistotraditioihin. St Andrewsin yliopistohan perustettiin jo 1410-luvulla, ja näin ollen se on Skotlannin vanhin ja koko englanninkielisen maailman kolmanneksi vanhin akateeminen opinahjo.

Opiskeluvuotta värittävät monet hauskat tavat ja traditiot, joita en vielä toistaiseksi ole juurikaan päässyt pienen lapsen äitinä todistamaan, mutta eilen illalla hyppäsimme autoon (jihuu meillä on puoliomistuksessa auto joka vielä toistaiseksi toimii!!) ja ajoimme tähtitaivaan tuikkeessa East Sands -rannalle todistamaan melko harvinaista näkyä, nimittäin uuden rehtorin nimittämisen kunniaksi järjestettyjen juhlallisuuksien soihtukulkuetta (Torchlit Procession).

Aiemmin päivällä meidän päiväuniaikaamme (nyyh) oli The Rectorial Drag, jonka aikana rehtori mm. marssi ympäri kaupunkia vieraillen jokaikisessä pubissa lasillisella :) Kaikki opiskelijat oli kutsuttu mukaan... Illalla oli siis sitten soihtukulkueen vuoro. Toivottavasti osanottajat olivat jo toipuneet päivän pubikierroksesta, sillä muuten olisi yksi jos toinenkin takuulla molskahtanut hyiseen Pohjanmereen.


St Andrewsin historiallisessa satamassa on pitkä historiallinen laituri (no, iso pitkä kivinen muuri ennemminkin), jonne mm. sunnuntaisin kandiopiskelijat marssivat kaavuissaan (ks. selitys alempana) jumalanpalveluksen jälkeen, historiallinen traditio sekin (Pier Walk). Nyt sinne siis suunnattiin uuden rehtorin johdolla pilkkopimeässä illassa. Kuvat on valitettavasti otettu vain kännykällä... mutta oli se aika hieno näky. Punaiset viitat vain pilkahtelivat oranssien soihtujen loisteessa.
Punaiset kandiopiskelijoiden viitat ovat St Andrewsin oma erikoisuus. Niitä vilahtelee kaupungilla ihan milloin vain, eli niitä ei voi ihan suoraan verrata suomalaisiin opiskelijahaalareihin. Viitan nimi on itse asiassa Gown of Ignorance eli tietämättömyyden viitta. Se menettää vuosi vuodelta otettaan opiskelijasta niin, että maisteriopiskelijoilla sitä ei ole enää ollenkaan: tietämättömyys on vaihtunut oppineisuudeksi :D 

Alla olevan kuvan nappasin joskus joulukuussa joululaulutilaisuudesta. Siinä näkyy hyvin kolmen eri vuosikurssin opiskelijoiden status: ensimmäisen vuoden opiskelija on pukeutunut viittaan ihan kokonaan. Toisen vuosikurssin opiskelija äärimmäisenä oikealla on jo sen verran oppinut, että viitan saa pudottaa alas toiselta olkapäältä. Hänen edessään oleva opiskelija on kolmannen vuoden puurtaja; viitta ei peitä kumpaakaan olkapäätä. Neljännen vuoden opiskelijat kantavat viittaa niin, että yläosa lepää kyynärtaipeiden alapuolella. Oli sitten kuinka kylmä tahansa, ei viittaa passaa nostaa silloin enää harteita lämmittämään...
Translation: We witnessed the Torchlit Procession in honor of the new University Rector. 

2 kommenttia:

Onnellinen otso kirjoitti...

vau! oispa mahtava päästä kurkistamaan vuosisataisiin traditioihin :)

Arya kirjoitti...

Tule käymään joko vappuna (porukka dippaa silloin itseään Pohjanmereen) tai sitten toukokuun lopussa, silloin lopputenteistä ulos tulevat saa vettä niskaansa... :)