keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Amerikkalainen kahvikaakku

Pidätkö kuivakakuista? Vai kuulutko meihin, jotka yleensä jättävät ne koskemattomiksi kahvipöydässä? Jos vastasit jompaankumpaan kyllä, kannattaa sinun ehdottomasti kokeilla amerikkalaisia kahvikakkureseptejä. Tässä yksi parhaimmista kohtaamistani kuivakakuista. Miksei Suomessa ole keksitty herkkuraitoja kakun sisälle ja ihanaa pähkinöiden, sokerin ja kanelin yhdistelmää?!?


Pieni varoituksen sana: tällä reseptillä syntyy tooosi iso kakku. Eli varmaankin kahteen normikokoiseen kakkuvuokaan riittää taikinaa. Perinteisen mallin mukaan vuoan tulisi olla tasakokoinen eikä sellainen pohjaa kohti kaventuva, sillä päällimmäinen murukerros pitäisi olla päällimmäisenä myöskin tarjoiltaessa. Itse käytin Ikeasta löytämääni irtopohjavuokaa reiällisellä pohjalla.

Sour Cream Walnut Coffee Cake eli hapankerma-saksanpähkinäkakku

Taikina:

3/4 kuppia (1,5 sticks = 170g) huoneenlämpöistä voita
1 1/2  (1 kuppi = 2,4 dl) kuppia sokeria
3 isoa kananmunaa
2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
3 kuppia vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa (tai vähän vähemmän ellet käytä suolatonta voita)
1 pint (16 oz container = n. 454g) hapankermaa (suosittelen Suomessa creme fraichea tai puolet smetanaa ja puolet kermaviiliä)

Murutäyte ja -päällys:

3/4 kuppia fariinisokeria (tiivis mitta)
2 tl kanelia
1 kuppia rouhittuja saksanpähkinöitä

Kuorrutus:

1 1/2 kuppia tomusokeria
2 rkl vettä
1/2 tl vaniljauutetta tai -sokeria


1.  Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota (kyllä, testasin, ja vehnäjauhot toimivat, jihaa! Korppujauhoista tulee niin karkea pinta) halkaisijaltaan 25cm oleva reiällinen kakkuvuoka. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen.

2.  Yhdistä jauhot ja suola keskenään ja lisää seos vaahtoon vuorotellen hapankerman kanssa.

3.  Täytettä varten yhdistä fariinisokeri, kaneli ja saksanpähkinät. Laita taikinasta 1/3 vuokaan ja ripottele 1/3 täyteseoksesta päälle. Toista vielä kaksi kertaa. (Tämän voi tehdä myös niin, että väliin tulee vain yksi isompi kerros täytettä ja loput päälle, eli 1/2 ja 1/2.)

4. Paista kakkua tunti tai kunnes kokeilutikkuun ei jää enää taikina. Anna jäähtyä 5 minuuttia ennen kuin kumoat kakun.

5.  Halutessasi vielä ekstrahyvyyttä tee kuorrute yhdistämällä vain ainekset ja kuorruta kakku kun se on täysin jäähtynyt.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Täytyi heti kokeilla tuota reseptiä.
Ohje on todella suurempi kuin Suomessa vastaavat, joten kahteen kakkuvuokaan tuosta tuli ja komeat kakut tulikin. Makukin loistava . Kelpaa tarjota vieraillekin, kun juhlitaan papparaisen synttäreitä.