maanantai 23. heinäkuuta 2012

Alennushai (Netti)Ostoksilla?

Kyselin tässä taannoin teiltä postausaiheita, ja yksi toivomus oli kuulla, missä täällä shoppailen. Siis muutakin kuin ruokaa.

Opiskelijatalous, autottomuus (ja vaatekauppojen suhteellisen pitkä etäisyys kodistamme), vauvan tulo taloon jo itsessään ja siihen liittyvät seurannaisvaikutukset (kuten h i e m a n kasvanut etuvarustus ja vararengas) liitettynä liian kalliiseen makuun, pihiyteen ja yleiseen shoppailuangstiin ovat pistäneet omat shoppailuni melkolailla jäihin. 

Yhdysvallat ja Chicagokin itsessään  ovat varmasti monen mielestä varsinainen shoppailuparatiisi (tosin täällä hintoihin vasta kassalla lisättävä myyntivero on Chicagossa korkeampi kuin esim. Nykissä elleivät ole siellä menneet sitä sitten viime käynnin korottamaan). Euron ollessa vahvimmillaan niitä taskussaan kanniskeleva hyötyi paljon, sillä useat Suomessa myytävät amerikkalaismerkit ovat täällä huomattavasti edullisempia, esimerkiksi Tommy Hilfiger ja DKNY Jeans, pienellä varauksella myös Ralph Lauren. Ja sitten sitä kauppaa ja valikoimaa löytyy täältä tietenkin ihan tuhottomasti. Minulle iskee kuitenkin keskustassa yleensä paljousahdistus, hinta-ahdistus, ei-täällä-ole-mitään-tyylistäni -ahdistus ja väsymysahdistus. En ole siis kovin hyvä shoppailija itselleni. Nurmilinnulle ja herra M:lle on kyllä kiva löytää vaatteita :)

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä meistä sijaitsee todella viehättävä ulkoilmaostoskeskus (no siis en tiedä miksi sitä pitäisi oikeasti kutsua, mutta se on niin kuin mall mutta kauppoihin käydään sisälle ulkoa). Siellä on ihan kiva käyskennellä ja pistäytyä aina välillä kauppoihin sisälle toteamaan, ettei täältäkään löydy minulle mitään (siis mihin olisi varaa). Jos olisi vain se auto.

Noin tunnin päässä meistä sijaitsee ihan jättisuuri Woodfield Mall, sellainen perinteinen itäkeskustyyppinen ostosparatiisi. Mutta se on jo liian iso ja persoonaton. Ei siellä jaksa olla. Vaikka olisi se auto. (Paitsi ehkä tätä hillitöntä kuumuutta paossa.)

Jos ajaisi tunnin itään, länteen tai pohjoiseen - noin niinkuin karkeasti ottaen - löytyisi kustakin ilmansuunnasta Premium Outlets. Eli alennusostoskeskus jossa pitää tietää mitä kannattaa ostaa. Ensimmäisellä Chicagon-vierailullamme sellaisesta tuli tehtyä paljonkin löytöjä. Tarkkana kuitenkin saa tosiaan olla. Esimerkiksi Gap-merkin tehtaanmyymälät tuntuvat myyvän ihan toisenlaista tavaraa kuin Gap-myymälät, joiden lasten- ja vauvanvaatteet ovat todella hyvälaatuisia ja toinen toistaan suloisempia (ja valitettavasti keskihintaisia). Merkin tehtaanmyymälät tuntuvat olevan halpisrättikauppoja. Ralph Lauren ja Tommy Hilfiger taas vaikuttavat olevan kunnon tavaraa myös outleteissa. Nyt täällä vietetyn vuoden aikana en ole kuitenkaan ostanut outletista itselleni yhtään mitään, vaikka toki olemme niissä muutaman retken pyörähtäneet. Kun on ollut se auto.

Sitten ovat vielä sellaiset hauskat löytökaupat kuten Filene's Basement, TJ Maxx, Marhall's, Nordstrom Rack ja Ross. Ne myyvät merkkituotteiden ylijäämäeriä ja hajakappaleita yleensä hyvillä alennuksilla, ja niistä kannattaa esim. lähteä metsästämään matkalaukkuja (esim. Samsonitea puoleen hintaan) ja Ralph Laurenin pyyhkeitä. Olen myös löytänyt Juicy Cuituren, Ralph Laurenin ja Calvin Kleinen lastenvaatteita huokeaan hintaan. Calvin Klein on vain ollut laadullinen pettymys; puuvillavaatteet ovat polyesterisekoitteisia :( Nämäkin kaupat sijaitsevat auto- tai junamatkan päässä.

Mitä sitten jää jäljelle? Nettikaupat, nettikaupat! Paitsi että en yleensä uskalla ostaa niistä itselleni mitään, mitä en olisi aiemmin sovittanut jossain kaupassa livenä. Varteni kun ei mukaile standardeja, ei sitten pre- eikä post-vauva -moodeissa. Nettishoppailu on kuitenkin täällä tavallaan kätevämpää kuin Suomessa, sillä kaikki paketit kiikutetaan kotiovelle, oli toimittajana sitten posti (USPS), UPS tai FedEx. Moni pienikin nettikauppa tarjoaa ilmaisen kotiintoimituksen, pienen kertamaksun (flat rate) tai alhaisen ostorajan ilmaiselle postitukselle. Ja ne alennuskoodit! Tästä voisi tehdä kokonaan oman postauksensa, mutta todettakoon nyt vain lyhyesti, että Amerikka on kuponkien, alennuskoodien (promotion codes) ja jos jonkinmoisten houkutusarvontojen (sweepstakes) luvattu maa (monen muun luvatun maan ohessa :)). Useat nettikaupat tuntuvat jatkuvasti lanseeraavan uuden alennuskampanjan toisen päätyttyä (Vain kaksi päivää kaikki miinus 25%! Nyt vain tänään, yli $50 ostoksista 30% alennus!) Välillä tosin ihmetyttää, kun jotain tuotetta markkinoidaan tavallisessa alennuksessa olevaksi, ja hinta on tippunut esim 24.99 dollarista 23.56 dollariin...?!? Mutta sitten kannattaakin lähteä koodimetsälle. Googleen vain hakusanaksi esim. Banana Republic promo code, ja pääsee sivuille, mihin on listattu eri kauppojen alennuskoodeja. Eilen tein juurikin tällaisen koodiostoksen, ja säästin todella paljon rahaa verrattuna edellisen päivän tarjoukseen (joka siis sekin olisi ollut tarjous...). Tilasin mekon (jonka pienempää versiota olin sovittanut kaupassa, saa nähdä pitääkö palauttaa) ja uudet sandaalit (edelliset 6 vuotta vanhat ovat kuulemma siinä kunnossa, että herra M ei kehtaa enää kävellä kanssani ihmisten ilmoilla - ihana mies!). Hui!

Miinuksena Eurooppaan verrattuna amerikkalaisten nettikauppojen ei tarvitse tarjota asiakkailleen ilmaista palautusta. Onneksi monet kaupat kuitenkin tämänkin tarjoavat - varsinkin silloin jos vaihtaa tuotteen tai palauttaa sen suoraan ketjun kauppaan. Mutta mitä mieltä olette noista jatkuvista alekampanjoista? Olen vähän tiiraillut suomalaisia lastenvaatenettikauppoja, ja joissakin niistä tuntuu olevan ihan samanlainen meno päällä. Minulle noista pienemmistä liikkeistä ainakin herää ajatus, että onkohan se kohta menossa nurin kun ei saa tuotteitaan normaaliin hintaan myytyä. Ja täälläkään en taida kovin hevillä normaaliin hintaan mitään esim. Gapin, Old Navyn, Banana Republicin tai Carter'sin (pelkästään lastenvaatteita) liikkeistä ostaa, kun niin usein niiltä alennusviestiä kuitenkin sähköpostiin tipahtaa.

Mistä amerikkalaisista merkeistä sitten pidän? Herra M:lle olemme löytäneet Hollisterilta (yksi ihme shoppaa pimeässä -konseptikaupoista - koskakohan tyyli rantautuu Suomeen?) hyvälaatuisia ja -näköisiä paitoja hyvillä alennuksilla, ja lastenvaatteita olen ostanut jo mainitsemistani Gapista, Old Navysta ja Carter'silta. Myös Gymboree ja OshKosh myyvät kivoja vaatteita. Carter'sin, Gymboreen newborn-koko ja OshKoshin mitoitus tuntuu olevan todella niukkaa, kun taas Old Navy vastaa mukavasti sitä mitä lupaa ja Gap on jopa ehkä hieman reilua. Kivoimpia vaatteita löytyy omaan makuuni Gapilta (ja usein liian kallista ostettavaksi) ja Old Navylla on välillä tosi hauskoja printtejä myös. Carter's on ehkä eniten "amerikkalainen" tyyliltään, tytöille kovin pinkkiä söpöä ja pojille vaaleansinistä. Se on sitten kyllä myös halvin. Entäpä minä sitten? Valitettavasti makuni on aika hankala enkä välillä itsekään tiedä, mitä haluan. Anthropologie-niminen ketju on aivan ihastuttava ja vihastuttavan kallis, mutta sieltä voi tehdä tosi hyviä alelöytöjä. Osa vaatteista on syötävän ihania ja toiset taas yököttävän kamalia. Sisustuspuolen kaipaisin Suomeen myös! Banana Republicista tein tosiaan juuri tilauksen. Se palvelee lähennä business-pukeutujia, mutta vaatteet ovat hyvälaatuisen oloisia (luonnonkuituja, nahkaa kengissä). Kallis, mutta tosiaan aleista voi taas tehdä niitä hyviä löytöjä. Ralph Laurenin muutamia mallistoja ihailen aina välillä Macy'sillä (ehkäpä paikallinen Sokos), mutta se hinta... Huoh. Hei ameriikantuntijat, olisiko teillä lisää shoppailuvinkkejä?

2 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Pitäisi uskaltautua tutustumaan tuohon nettishoppailun maailmaan, toistaiseksi olen oppinut ostamaan netistä vain kirjoja... Miehellä on iso ja leveä jalka, joten hän vannoo Zapposin nimeen, itselleni kengät on viimeinen, mitä netistä uskaltaisin tilata - ehkä siksi, että tälläkin hetkellä omistan ainakin kolmen eri koon kenkiä.

Jos et sattumalta tuolla ulkoilmaostoskeskuksella tarkoittanut juuri Oak Brook Mallia, voisin sitä suositella. Mukavalla ilmalla kiva käppäillä siellä ja pistäytyä Teavanaan maistamaan valtakunnan parhaita teelaatuja.

Eipä sinun listaasi ole kovin paljon lisättävää, mutta koska minulla ei ole kallis maku, pari sen puolen vinkkiä voin antaa. JCPenney muutti markkinointisysteemejään ja ilmeisesti jatkuvat alealealehinnoittelut jäivät historiaan, mutta vielä viime vuonna sieltä alerekeistä löytyi alle parillakympillä yllättävän hyvälaatuisiksi käytössäkin osoittautuneita peruspaitoja ja -housuja. Parit kengätkin olen sieltä löytänyt hyvillä hinnoilla.

Kohl's on tavaratalo, jonka hintoihin pitää aina suhtautua varauksella. Sieltä on vaikea löytää normaalihintaista tuotetta, mutta ihan yhtä vaikea uskoa sen 15 dollarin paidan todellisen arvon olevan 50 dollarin tienoilla, mikä on ilmoitettu lähtöhinnaksi. Meidän lähi-Kohl'sissa on kuitenkin mukavan helppo käydä, ja itse asiassa olen joka kerta sieltä lähtenyt etsimäni vaatteen kanssa kotiin, sen verran on valikoimaa. Toisaalta se myös sokeuttaa, kun yhdessä kaupassa on valikoimaa yhtä paljon kuin entisessä kotikaupungissa yhteensä. ;) Unohtuu että vielä olisi kymmenen muuta paikkaa mistä voisi etsiä, jos jaksaisi sovittaa puolta miljoonaa vaatetta!

Arya kirjoitti...

Kiitos lisäyksistä! Kohl'sissa olen minäkin käynyt ja tosiaan vähän hämmästellyt kun aina on kaikessa alelappuset kiinni. Hyvä tietää, että se on paikan tapa. Vaatteita en ole sieltä vielä löytänyt, tosin harvoin olen sitä valikoimaa edes jaksanut läpi käydä (ja loppujen lopuksi harvoin sielläkään päässyt käymään). Ystävä kyllä kerran teki sieltä hyviä löytöjä.

Juu kengät on kyllä myös hankalat ostettavat, nuokin nyt ostamani sandaalit kokeilin kaupassa ja jätin sinne liian tyyriinä, mutta tosiaan huomattavasti halvemmalla lähti nettikaupasta. Yhden kesämekon tilasin aiemmin niin, että tilasin sitä kolmessa eri koossa...yksi oli onneksi sopiva, heh.

Oak Brook Mallissa en olekaan käynyt, kiitos siitäkin vinkistä!