keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Vauva-asiaa 2

Viimeksi lupasin kertoilla, mitä me olemme tähän mennessä saaneet aikaiseksi tulokkaalle hommata.

Meillä on siis vauvaa varten:

- Kätilötädit joita tapaan tästä viikosta alkaen kerran viikossa. Heitä on vajaa kymmenen, ja kuka tahansa saattaa olla työvuorossa haikarapäivänä, joten tapaan heidät kaikki ennen sitä. Toisaalta kätevää, toisaalta on ikävä omaa, jo tutuksi tullutta neuvolantätiä Suomessa. Välillä ovat kovinkin kiireisen oloisia, ja silti mainostavat tarjoavansa enemmän aikaa ja kokonaisvaltaisempaa hoivaa kuin lääkärit (jotka kai yli 90% amerikkalaisäideistä valitsevat synnytyksiään hoitamaan). Olisivatkohan ne lääkärikäynnit sitten sellaisia viiden minuutin hei ja näkemiin -käyntejä? Niin ja lisäksi olen tutustunut lääketieteellisiin avustajiin, jotka mittaavat verenpaineen, punnitsevat kertyneet kilot ja tutkivat pissanäytteen ennen kuin itse kätilötäti pyrähtää paikalle ottamaan mahasta mittaa. Täällä taidetaan osata luoda enemmän työpaikkoja ihmisille? Hmm. Ja ne kätilöt tuntuvat olevan palveluineen jotain suomalaisten kätilöiden ja gynekologien välistä. Jos kaikki menee hyvin, en vissiin edes tapaa lääkäriä.

- Lastenlääkäri. Saatiin ihan itse valita (tosin ei jaksettu sen kummemmin kierrellä ja kaarrella, vaan otettiin ensimmäinen, jota oli meille suositeltu ja jonka henkilökohtaisesti tapasimme). Tämä tuntuu luksukselta. Toisaalta tuntuu varmaan hölmöltä viedä vauveliini lääkärille rokotettavaksi?!?

- Synnytyssairaala, jossa kaikki post partum -huoneet eli suomeksi kai synnyttäneiden osaston huoneet on yksityishuoneita ja isällekin löytyy jokin paikka, johon päänsä kallistaa. Kaikista synnytyssaleista löytyy poreammeet sun muut tykötarpeet. Ruoka on kuulemma pahaa, eli omia eväitä suositellaan.

- Kehto. Saimme oikein perintökalun lainaksi, esittely luvassa myöhemmin!

- Turvakaukalo ja amerikkalaisen tyylin yhdistelmärattaat (näitä odotan kuumeisesti saapuvaksi viikon puolivälin paikkeilla). Olipa niiden hankinnassa pähkäileminen. Meinasin tulla hulluksi niin kolari- kuin myrkkyturvallisuuttakin pohtiessani. Tarkat testitulokset kaukaloista olivat mielestäni liian ovelan rahastuksen takana, joten luotin mainoksiin ja keskustelupalstoihin. Ja myrkkyjen suhteen tulen luottamaan kangasosien pesuun ennen käyttöä - testatuistakin merkeistä malleja on liikkeellä tajuttoman paljon, ja jokainen tutkittu väri/kuosi oli ainokaisella löytämälläni tutkimussivustolla saanut eri lukemat. Valintamme, Graco Snugride 35 löytyi priimakunnossa kirpparilta 55 dollarin hintaan telakoineen päivineen. Kolariturvallisuus pitäisi olla hyvä, myrkyllisyyttä saan vain arvailla... Yhdistelmärattaisiin päätimme sen sijaan sijoittaa, toisin kuin ilmeisesti suurin osa paikallisista. Täällä tuntuvat kaikki kuskaavan pikkuvauvoja vaunujen sijasta ratasosaan kiinnittyvässä turvakaukalossa, joka ostetaan pakettina rattaiden kanssa (ns. travel system). Me eurooppalaisina kauhistelemme vähän tätä tyyliä, kun eikös niiden pienten vauvojen pitäisi enimmäkseen pötköttää selällään ja turvakaukalomatkustuksen olla vain välttämätön pakko autoreissuilla? Korjatkaa, jos olen väärässä. No, näitä travel systemeja saa tosi edullisesti, hintahaitari varmaan siinä 100-300 dollaria, ja settiin siis kuuluu turvakaukalo telakalla sekä rattaat ilman sitä koppaosaa. Näille yhdistelmille povataan arvosteluissa parin vuoden käyttöikää (renkaat varmaankin se heikoin lenkki), ja me taas halusimme jotain kestävämpää ja sellaista, millä voisi kruisailla hiekkateilläkin mall-ajelujen lisäksi :) Siksipä meille tulee tällaiset Uppababyt:


Hintaa komeudelle tykötarpeineen tuli 500 dollaria kotiovelle kannettuna, mikä täkäläisittäin on kamalan kallis satsaus rattaisiin. Toki täältä löytyy Bugaboot sun muut lähes 2x kalliimmat hienoudetkin, mutta esim. Bogaboo Cameleon -rattaita kokeiltuamme olimme molemmat sitä mieltä, että nämä halvemmat kalliit olivat paremmat. Nyt sitten vain toivon, että pärjätään näillä koko rattailuaika, ei huvittaisi monia rattaita ostella. Huomaatteko, mikä rattaissa vähän ärsyttää? Jalkatuki. Se tuntuu suurimmassa osassa paikallisia merkkejä olevan aikas onneton, ja paljon näkee kaupungilla taaperoilla käytettäviä nukenrattaiden näköisiä heppoisia viritelmiä, joissa jalat vaan vispaa jossakin asfaltin, renkaiden ja istuimen reunan välimaastossa. Yhyy.

- Amme. Ikeasta. Pohjassa on isolla varoitusteksti: vauva voi hukkua tähän!

- Joitakin petivaatteita. Ikeasta myös. Tosin täällä ei paikallisten ohjeiden mukaan saa sängyssä olla mitään vauvan lisäksi. Pehmolelut ja peitot kun voivat tukehduttaa vaavin. Niin ja se pitää ehdottomasti nukuttaa vain ja ainoastaan selällään. Ettei vain tukehdu. Muistathan varmasti?

- Suomen ihana äitiyspakkaus ja joitakin tulevalta mummilta ja ystäviltä saatuja vaatteita. Ei hajuakaan, onko pienimpiä kokoja tarpeeksi. Mutta kun en halua mennä ostamaan vaaleanvihreitä ja -keltaisia ankka-asuja. Ja lähes kaikki muu on ah niin sukupuolisidonnaista tai sitten tosi kallista. Tai sitten en vain ole jaksanut lähteä koluamaan kirppiksiä ja kauppoja. Tämä tuleva äiti on vähän laiska ja väsy. Välinpitämätön myös?

- Kantoliina. Huuto.net ja tänne raahattu. Kovasti olisi tarkoitus oppia sitä käyttämään. Saa nähdä, kuinka meidän käy.

- BundleMe -lämpöpussi, jonka saa turvakaukaloonkin kiinni. Kun se suurensuuri äitiyspakkauksen toppapuku saapuu isovanhempien kyydissä vasta tammikuussa, enkä ole törmännyt kivannäköiseen ja edulliseen pikkuvauvahaalariin. Täällä on, todistettavasti, talvivauvoja, jotka menee vasta keväällä ulos...- Kaksi tuttipulloa, Ikean hoitoalusta ilman päällistä, Hymynaama-helistin (kiitos ystäväin!), pupu ja rotta. Siinäpä ne tärkeimmät varmaankin.

Mitä sitten puuttuu?

Ainakin tuo hoitopöytäsysteemi on vielä miettimättä. Haluaisin käyttää siihen lipastomme päällistä, mutta jokin laitaviritelmä pitäisi varmaan kehittää, että ei olisi sellainen olo, että vauveli tottumattomista käsistäni luiskahtaa jokin kaunis päivä alustoineen päivineen lattialle. Ja alustalle pitäisi ommella jonkin sortin päällinen. Mieluummin ainakin kaksi. Ne Ikean tarjoamat kun eivät oikein kolahtaneet esteettiseen silmääni ;) Onko Suomessa muuten hoitopöydissä/alustoissa turvavyö? Täällä on, paitsi ei tietty tuossa Ikean hoitoalustassa, jota Suomestakin voi ostaa. Taas katsokaas kun se vauva voi siitä hoitopöydältä tipahtaa. Varmasti siis ihan näppärä juttu, mutta eikös ilmankin olla ennen pärjätty?

Kehdon päätyyn haluaisin väsätä jonkinlaisen kangaskatossysteemin, jolle herra M hymähtelee. Mutta se olis niin söpö juttu. Ja muutenkin olisi kiva saada pieniä sisustusjutskia makuuhuoneemme vauvanurkkaukseen... Joo ei niin kovin tarpeellista, tiedän!

Babysitteri. Tarvitaanko sitä? Toisten mielestä maailman käytännöllisin, toisilla ei ilmeisesti toimi ollenkaan. Tämän hankinta jäänee after the bump -aikaan.

Cupholder eli mukinpidike rattaisiin, ehdottomasti! :D Sitten pääsen naapurin äidin kanssa aina Starbucksin kautta lenkille....

Vaipat. Aluksi ainakin kertakäyttösellaiset, mutta yritän testata myös kestovaippoja. Mielenkiintoista palata tähän asiaan myöhemmin ja katsoa, miten meille kävi. Haastetta kestojen suhteen on ainakin siinä mielessä, että
a) vessakylppärissämme ei ole minkään sortin käsisuihkua (käsisuihkuja myydään muuten täällä nimenomaan kestovaippoja myyvissä vauvatarvikeliikkeissä, vain ja ainoastaan kakkojen huuhteluun tarvittavana laitteena, joka kytketään vessanpöntön (kylmä!)vesijohtoon...)
b) pesukone on kolmien ulkorappujen päässä kellarissa
c) pesukone pesee 60 asteenkin pyykin puolessa tunnissa ja rumpu pyörii vaakatasossa; öö tuleeko puhdasta, huuhteleeko kunnolla; erillisiä huuhteluja ei voi valita
d) herra M:n tuleva suhtautuminen on lievästi hämärän peitossa
e) niitä versioita on niin kamalasti, tunnustan olevani saamieni neuvojen jälkeenkin vähän epätietoinen (Miksi esim. taskuvaipat on suosittuja? Miksi on parempi tunkea imut erilliseen taskuun kuin vain laittaa ne kuoren sisälle?)
f) en ymmärrä paikallisista pesuaineohjeista mitään; yksi sivusto kieltää suurimman osan yleisesti käytetyistä pesuaineista vaippapyykissä, naapurin äiti osti jotain kallista ainetta jota laitetaan tavallisen pesuaineen sekaan?!?

Hyviä neuvoja ja apua otetaan ilolla vastaan :)
11 kommenttia:

SK kirjoitti...

Kiva kuulla jotain uutisia tätäkin kautta :) kovasti on ikävä...

jos kestoja mietit, ne on kiva ja kätevä juttu, jos vaan jaksaa paneutua. itsehän yritin niitä, mutta sit väsyin ja en ole toistaiseksi jaksanut enää niitä väsätä. mutta itse tykkäsin eniten juuri noista taskuvaipoista, sekä aio:sta (all in one). sisä- ja kuorivaipoista en tykänny yhtään, jotenkin aina niistä tuli läpi/ohi. ehkä en vaan osannu. ehkä toisen mahdollisen vaavin kohdalla yritän uudelleen, jää nähtäväksi.

SK kirjoitti...

niin joo, ja mitään turvavöitä hoitopöydällä tarvita :D ellet ole sitä äitisorttia joka jättää vaavinsa vartioimatta pöydän päälle lähteäkseen hakemaan keittiöstä tai vessasta tai mistä sitten keksiikään, jotain tuiki tarpeellista juuri sillä hetkellä kun vauva pötköttää pöydällä...:D hulluja nuo jenkit :D

SK kirjoitti...

ei näköjään osaa muistaa kaikkea kirjoittaa samaan...

toivottavasti on hyvä tuo teidän kaukalo :) itse olen kuullut, että kirppikseltä ostettuihin kaukaloihin kannattaa suhtautua varauksella, koska koskaan et voi tietää, onko kaukalo ollut kolarissa, vaikka olisi iskemättömän näköinen. ja jos on ollut, niin silloin sen törmäyssuoja ei välttämättä ole enää turvallisin...mutta uskon että olette hyvän hommanneet :) halusin vain kertoa mitä olen kuullut :)

SK kirjoitti...

muuten, ei näy tuossa kuva jos olit laittanu vaunistanne semmoisen. :) niin joo ja oikeassa olet sen suhteen, että vaavia ei olisi hyvä tuntikausia kuskata siinä kantokopassa (travel juttu...) se kantokoppa on tarkoitettu vain matkustamiseen autossa tms. että vaavi pysyy turvassa. pidempään reissatessa se rasittaa vauvan selkää. onhan noita täällä suomessakin, moni käyttää esim. matkarattaina, kauppareissuilla jne. semmoseen voisin vielä hyväksyä, mutta en ihan semmoseen että menisin koko päiväksi mall:n tms koluamaan kauppoja ja kahvittelemaan :)

SK kirjoitti...

nyt näkyi kuva :) kestot kannattaa muuten ainakin silloin tällöin pestä ihan 90asteessa. näin oon kuullu. ja kestot, niitä on niin paljon kuin käyttäjiäkin ja vauvoja. toiset mallit käy toiselle vauvalle, mutta ei toiselle. tytölle on hieman erilaista käyttää kuulemma kuin pojalle, pojalle on helppo laittaa enemmän imua eteen, tytöllä pissa valuu herkemmin sivuille/taakse joten keskelle pitää laittaa imua enemmän. pesuaineista en tiedä mitä siellä käytetään, mutta itse ostin jotain hajustamatonta tms ihan vauva-aikana mikalle, olikohan jotain lv. vähän myöhemmin sitten kyllästyin ja ajattelin että tuskin se siihen kuolee jos käytän samaa pesuainetta kuin meille. se on ehkä kiinni siitä, mimmonen iho vauvalla on; jos on tosi herkkä/allerginen ihotyyppi, niin kannattaa käyttää hajusteetonta/allergikoille määriteltyä ainetta, eipä noissa muuten varmaan ongelmaa tai vaaraa ole. kyl sä selviit :)

Arya kirjoitti...

Joo, tiedän kyllä tuon kaukalojutun, mutta tämä tuli omistajan henkilötietojen kanssa vakuutettuna, ettei ole kolarissa ollut. Ja koska meillä ei ole omaa autoa, ei viitsitty upouuteen kaukaloon edes panostaa, se verran vähän sitä varmaan tulee käytettyä.

Me ei voida pestä vaippoja noin kuumassa, kun koneessa on vain hot, warm ja cold toiminnot :) Heh. Oletukseni on, että ne vastais jotakuinkin Suomen 30-60 astetta. Niin ja niistä pyykkäysaineista olen lukenut sen verran, että osa aineista tukkii vaippojen kuidut ja täten turmelee imukyvyn (esim liian saippuapitoiset tai zeoliitti). Eli melkoiselta hienosäädöltä kestoilu edelleen vaikuttaa näin aloittelijan näkökulmasta. Katsotaan nyt, miten käy!

oulun omena kirjoitti...

Hei rakas!

ei oo montaa päivää kun kävin kurkkaamassa onko tullut uusia juttuja ja nyt olikin sitten kaksin kappalein.
älä kuule huoli, näyttää siltä että todella hyvin olette pikkuista varten valmistautuneet! eikä sitä hyvän tähden etukäteen voi sen kummempaa kuin rattaat,sänky,vaatteita ja autokoppa. kaikki muu nyt on aika tertiääristä. vauva sitten näyttää mitä tarvitsee ; ) ihanaa kuitenkin miten mietit hankintoja esteettisen silmän kautta. sinulla se onkin aina ollut niin vahva. minä vain ostin kaikki periaatteella: "sieltä ja sitä ostetaan mistä halvimmalla saadaan" =)
onkos teidän lähellä mitän kivoja thrift storeja? tai goodwill puoteja?
rattaat näyttää super hienoilta. varmasti lapsukainen pärjää niillä pitkään. onko tuo vielä sellainen malli, johon saa sen autokopankin?

turvavyötä olisin kyllä oitoalustaan kaivannut...tosin olisi kai tuo poitsu mätkähtänyt maahan alustaan kytkettynäkin.

älä ota stressiä kestoilusta. ne on helppoja silloin kuin pesu ja huolto mahdollisuudet on hyvät. jos vaippoja pitää rahdata ympäri asuntoa huuhdeltavaksi ja vaippapyykki pitää pestä ihan muualla, niin suosittelisin keskittämään voimavarat johonkin muuhun...ainakin aluksi. jos vaipparoskat ahdistaa, niin ekoilla voi muutenkin. pyllyn ja naaman voi tosiaan pestä vedelläkin ;) ei niitä pesulappuja tarvitse kuin reissussa tai sitten jos vesipesu on kuivattanut liikaa.
miten niin ei ole käsisuihkuja vessoissa ?! ihan takapajuista...
ja nyt kun kommentoinnin aloitin, niin viitaten mailiisi. ilmanen synnytys on mahtava homma!!! oon tosi iloinen teidän puolesta!!! ja mahtavaa että alakerran rouvan kanssa tulee tehtyä yhteisiä juttuja. vertaistuki on paras tuki =)

Anonyymi kirjoitti...

Yksi vinkki syvällä rintaäänellä. Unohda kestovaipat. Varsinkin jos käsisuihkua ei ole saatavilla ja pesu/kuivatusmahdollisuudet on huonot. Niiden toiminnan kannalta on huomattavan olennaista että on jokin muu tapa kuivattaa niitä kuin narulla vesisateessa..

Arya kirjoitti...

Oulun Omena: Olen täällä parissa Thrift Storessa käynyt, mutta vaatteita en ole niistä ostanut. Tavaraa on hurjasti, mutta esim. vauvojen vaatteet on ryhmitelty vain värin mukaan sikin sokin kaikkien lastenvaatteiden kanssa... Ja minä en sitten ole jaksanut lähteä niitä metsästämään. Tiedän muutaman paikan, jossa myydään vähän Suomen pöytäkirppisperiaatteella parempien merkkien lastenvaatteita. Niissä olisi kiva jossain vaiheessa päästä käymään, mutta niissä hinnat on varmaan vielä aika kalliita.

Ja joo, noihin vaunuihin voisi ostaa erikseen vielä sellaisen adapterin, jolla meidän kaukalon saisi niihin kiinni. (Muuten, farmireissulla oltiin yhden perheen matkassa, jonka 2,5kk pikkuinen oli siinä kaukalossa klo 9-15....)

Ja kestovaipoista: aion tosiaankin aloittaa ihan kertiksillä, mutta kun muutama kesto on kaappiin luikahtanut, ajattelin ehkä testata... Kuivuri kyllä löytyy talosta ja ihan tehokaskin vielä, mutta tosiaan tuo onneton käsisuihkuttomuus ja pyykkituvan sijainti ei oikein liputa kestoilun puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

Moro, Kyllä pärjää ilman kestovaippoja ja käsisuihkujakin, vaikka käsisuihkun puute tietysti on hankalin tapaus. Muistelen, että aikanaan kun kyseinen tuleva äiti oli vauva, niin lämmin vesi pidettiin pystyuunissa yön yli ja kylmävesi kannettiin alakerrasta ja sitten sotkettiin yhteen ja äitiyspakkauksen vadissa pestiin tulevan äidin pylly ..............että sillä lailla, ja hyvin selvittiin. Kerran tosin kaikki vesi pääsi kaatumaan isolle matolle............... Mutta kertakäyttövaipat ovat kaikkein paras ratkaisu.

Arya kirjoitti...

Huh, tuo kuulostaa jo melkoiselta extremeltä näin nykypäivänä! :)