keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Hauska kuskussalaatti

Punajuuri ja vuohenjuusto ovat hypänneet viimeisen vuoden aikana jatkuvasti silmiini lehtien ja netin ruokareseptien seasta puhumattakaan ravintoloiden ruokalistoista. Onko yhdistelmä kenties uusi trendi, vai vanha liitto, jonka minä raukka äkkäsin vasta nyt? Tosin n. viisi vuotta sitten vuohenjuustoa tuntui olevan joka toisen pihvin päällä ravintoloissa, tai sitten grillatun tomaatin kanssa tarjoiltuna. Ja täytyy myöntää, että minulla vuohenjuuston makuun totutteleminen vei kauan... ja tavallaan se jatkuu edelleen. Minulla oli nimittäin vuohia, kun olin pieni. Yksi pelottava vuohipukki ja muutama lempeäsilmäinen uuhi, jotka sitten aikanaan saivat hellyyttävän suloisia pikkukilejä. Yritin kouluttaa niitä siskoni kanssa koiran korvikkeeksi, mutta harmittavasti ne aina kasvoivat isoksi ja veivät pientä taluttajaa mennessään kovaa kyytiä rinnettä alas. Juuri sillain klassisesti minä maha maata viistäen vuohiparan narunperässä roikkuen. No, yhtä kaikki tarkoitukseni oli vain hienotunteisesti vinkata, että vuohien ominaistuoksut ja niiden syyt ponnahtavat valitettavasti mieleeni vuohenjuustoa syödessäni. Ja tässä kohdin muistettakoon, että suurin osa makuelämyksiä on tuoksuavusteisia, eli en todellakaan niin pieni vuohiani hoitaessani ollut, että...

Mutta siis viikon salaattiini. Päätin tarttua vuohta sarvista ja kokeilla, millainen tuo niin trendikkäältä (tai sitten jo kyllästymiseen asti toistetulta) vaikuttava makuyhdistelmä olisi itse tehtynä (tammikuussa Yhdysvalloissa sitä tulikin Chef and the Farmer -ravintolassa maisteltua). Salaattia lähdin makuyhdistelmällä etsiskelemään, ja Jensenin kiusauksesta löysin tämän salaatin ohjeen. Kuvaa ei nyt valitettavasti ole tekeleestäni esittää, mutta hyvää oli. Tätä kehtaisi tarjota vieraillekin.

Chèvre-punajuuri-kuskussalaatti ainakin 8 hengelle

6 kypsäksi suolatussa vedessä keitettyä punajuurta
1 paketti täysjyväkuskusia kasvisliemessä turvotettuna
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota tai luomukasvisliemijauhetta
3 paprikaa uunissa paahdettuna
noin 10 cm chèvre-juustoa
1 nippu tai pieni laatikko rukolasalaattia
rasia kirsikkatomaatteja
1 kurkku

Hunajavinegrette:
1 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoista balsamicoa
3 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa (maustemitallinen)
vastarouhittua mustapippuria
ripaus cayennepippuria

Muut salaattiainekset paitsi punajuuret ja rucola sekoitetaan salaatiksi, joukkoon pyöräytetään hunajavinegrette ja päällimmäiseksi asetellaan isohkot punajuurilohkot. Koristellaan koko komeus rucolalla ja nautitaan.

Ei kommentteja: