perjantai 1. maaliskuuta 2013

Chicagon kulttuuriantia: Museum of Science and Industry & Shedd Aquarium

Joululomalla herra M vei vieraisilla olleet vanhempani Chicagon tiede- ja teollisuusmuseoon. Minä en ollut aihepiiristä niiiiin kovin kiinnostunut, joten päätin jäädä suklaansyönnistä väsyneenä Nurmilinnun kanssa kotiin. Nyt kuvia katsellessa tulee kyllä taas sellainen olo, että täytynee minunkin jossain vaiheessa käydä siellä piipahtamassa...

Museossa oli kuulemma vaikka mitä nähtävää vanhasta hammaslääkärin tuolista varustuksineen näihin posti(?)vaunuihin.


Eniten juttua riitti jälkeenpäin kuitenkin tästä tapauksesta:

Saksalainen 2. maailmansodan aikainen sukellusvene U-505, jonka joutuminen yhdysvaltalaisten käsiin oli iso juttu.

Herkulliset nukkumaolot. Veneessä oli lähes saunalämpötilat, ei peseytymismahdollisuuksia ja se kuhisi syöpäläisiä...

Toinen mieleenpainuva kohtaaminen heillä oli ollut tämän Apollo 8 laskeutumiskapselin kanssa. Voisi vähän hirvittää saapua tällaisessa purkissa ilmakehään ja tömähtää pallollemme.Seuraavana päivänä suuntasimmekin sitten kaikki Shedd Aquariumiin. Nurmilintu tykkää jostain kumman syystä kaloista, joten tämä oli ollut must do -listallamme jo jonkin aikaa. Koska olen päässyt käymään vastaavassa akvaariossa myös Bangkokissa, täytyy todeta, että tämä akvaario oli lievä pettymys. Koralliriuttatankit olivat melko pieniä, eikä maailmalla yleistyneet akvaariotunnelitkaan ole löytäneet tietänsä tänne Chicagoon. Mutta jotakin siellä oli sellaista, mitä en ollut aiemmin nähnyt:

Beluga-valaita (eli maitovalaita)
Minulle ei oikein selvinnyt, miksi nämä valaat olivat akvaariossa, mutta kieltämättä oli hienoa nähdä ne. Ne ovat delfiinien tapaan leikkisiä otuksia, ja ottivatkin pienesti osaa delfinaarion esitykseen (joka oli ihan kamala joulupukki houhouhou-höpötys). Raukoilla oli vain kovin pienen oloinen allas :( Akvaario ainakin kovin mainostaa eläimien suojelemiseksi tekemäänsä työtä, ja niinpä delfiiniesityskin tuntui menevän ennemmin delfiinien ehdoilla kuin mitä esim. Särkänniemessä olen joskus parikymmentä vuotta sitten nähnyt. Eli olisin kaivannut enemmän temppuja, mutta ehkäpä tämä oli eläinystävällisempää? Vähän on aina huono omatunto kun delfiiniesityksiä (ja nyt näitä valasparkojakin) menee katsomaan.


Tämä otus oli myöskin kivan leikkisä kaveri, ja kovin perso kalalle :)Näistä garden eelseistä piti ottaa tänne kuva ihan vain sen muistoksi, että eräskin herra Mmmm koki pari vuotta sitten yhden vapaasukeltajanuransa huippuhetkistä uituaan Eilatissa hotellimme rannalta aamuvarhaisella yksin satoja metrejä keskelle ei mitään ja sitten sukellettuaan jonnekin kymmenen metrin syvyyten moikkaamaan näitä kavereita. Hah.

Kyllä luonnossa piisaa kauneutta, vai mitä?

Akvaariossa on siis ihan kivasti nähtävää ja varsinkin kurjemmilla keleillä se on lapsiperheille ja kalarakkaille ihan kiva paikka. Se tuntuu kuitenkin ruuhkautuvan helposti, joten suosittelen lähtemään reissuun varhain ennemmin kuin iltapäivällä. Oletteko te käyneet millaisissa akvaarioissa? Mikä on ollut paras?

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Atlantan akvaario tekee yhteistyötä Sheddin kanssa ja lehdessä oli syksyllä juttua noista maitovalaista, sillä Atlantan ja Chicagon akvaariot aikovat yhdessä hankkia niitä lisää (ja itsekin näin niitä täällä ja kummastelin pientä allasta...). Niitä siis otetaan kiinni luonnosta, jostain Venäjän ja Japanin välimaastosta jos oikein ymmärsin, ja tuodaan tänne vangiksi pieniin altaisiin ihmisten pällisteltäväksi. Kovasti akvaarion edustajat vakuuttelivat, että valaille tämä on ihan ok ja että tämä on oikeastaan palvelus valaslajille, koska ihmisten tietoisuus niistä kasvaa... mutta vähän itseä epäilyttää. Lisää tästä täällä: http://www.nytimes.com/2012/10/10/science/earth/strong-opposition-to-aquariums-plan-to-import-beluga-whales.html?_r=0

Muistelisin, että kun itse kävin Sheddissä viitisen vuotta sitten, delfinaarioshowssa ei ollut höpöhöpömusiikkia vaan keskityttiin delfiinien elintavoista kertomiseen ja näytettiin pari temppua. Tykkäsin siitä silloin todella paljon. Nyt Atlantassa olin pettynyt, sillä täällä show oli laservaloja, ihmistanssijoita, delfiinitemppuja ja yksi järkyttävä äijä joka lauloi oopperaa, eikä sisällössä ollut mitään opettavaista.

Arya kirjoitti...

Kiitos, Jenni tuosta linkistä! Menen heti lukemaan. Ja hih, voisitko kuvitella oopperalaulajaa Särkänniemeen...? Itse olisin myös tykännyt delfiinien elintapojen esittelystä yms mutta jospa näkemämme olikin vain tilapäinen jouluhairahdus.