lauantai 6. maaliskuuta 2010

Huikean herkullinen tyrnikakku


Sain jo viime vuoden puolella lahjaksi purkillisen tyrnihilloa, ja siitä asti purnukka on seisoskellut jossain kaappini ja tajuntani perillä. Olen aina välillä herännyt miettimään, mitä siitä voisi tehdä, ja viimein sain otettua itseäni niskasta kiinni ja ryhdyttyä tuumasta toimeenkin. Tuloksena oli yksinkertaisesti sanottuna hurmaava makuelämys, jota on vaikea sanoin sen tarkemmin kuvailla. Olen leiponut elämässäni yhtä sun toista, joten mieheni toteamus puhunee puolestaan: "Tämä on varmaan parasta ikiniä sun tekemää kakkua."

Ohje on Kodin Kuvalehdestä, itse asiassa sekoitus kahta eri reseptiä ja vähän omaa sovellusta. Kiilteen korvasin kookoshiutaleilla, kun hilloa oli tosiaan vain se yksi purkillinen. Ohjeesta tulee 10-12 palaa 26-senttisessä vuoassa.


Pohja
225 g RuisDigestive-keksejä
125 g voita tai margariinia

Täyte
5 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
4 dl vispikermaa
¾ dl sokeria
2 dl vaniljajogurttia
1 dl kookoshiutaleita
2½ dl sileää tyrnihilloa (esimerkiksi Meritalo)
¾ dl laimennettua sitruunamehua

Kiille
4 liivatelehteä
1 sitruunan mehu
2½ dl sileää tyrnihilloa

Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.

Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.

Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, kookoshiutaleet, hillo ja sula suklaa. Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Ei kommentteja: