keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Äiti Teresan tervetuloateria

Minulla on onni omistaa kaksi äitiä. Äiti Teresani kokkaa parasta amerikkalaista ruokaa mitä tiedän. Näillä resepteillä tehtyjä herkkuja söin elämäni 31. vuoden tammikuussa eräässä amerikkalaisessa pikkukaupungissa.





Joyce's cabbage salad
(4-6 annosta)

2 rkl seesaminsiemeniä
1,25 dl mantelilastuja
1/2 kaalinpää
2-4 kevätsipulia
1 kananmakuinen pikanuudelipaketti

Salaatinkastike

2 rkl sokeria
1- 1,25 dl öljyä
3 rkl pöytäetikkaa (tai esim. valkoviinietikkaa)
1/2 tl suolaa
1/2 tl pippuria
1/2 pakettia nuudeleiden mausteseosta

Paahda seesaminsiemenet ja mantelilastut kevyesti kuivalla pannulla. Pilko kaali n. 2cm kokoisiksi palasiksi ja hienonna sipulinvarret. Valmista salaatinkastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen ja sekoita se hyvin salaattiainesten joukkoon. (Voit hieman lämmittää kastiketta saadaksesi sokerin liukenemaan paremmin.) Lisää juuri ennen tarjoilua murennettu nuudelipaketti salaatin joukkoon.

Pääruokana oli marinoitua porsaan sisäfilettä ja mielestäni outoa kyllä kuumaa hedelmäkompottia. Makuyhdistelmä oli yllätyksekseni loistava! Täällä kotimaassa kokeilin reseptejä ihan itse, joskin sisäfileen tilalla paistelin ulkofileetä.

Possumarinadi ainakin 1 kg lihaa, jollei enemmällekin

(1 kuppia = 250 ml)

1,5 kuppia öljyä
3/4 kuppia soijakastiketta
1/2 kuppia (viini)etikkaa
1/4 kuppia Worcestershire-kastiketta
1/3 kuppia appelsiinimehua
2 tl sinappijauhetta
1 rkl mustapippuria
2 tl suolaa
2 rkl tuoretta persiljaa
2 valkosipulinkynttä
1/3 kuppia sipulia pilkottuna

Yhdistä kaikki ainekset ja laita possu marinoitumaan yön yli. Paista possu sopivaksi ja tarjoile kuuman hedelmäkompotin kanssa:

Kuuma hedelmäkompotti (8 hengelle)

1 iso purkki ananasta
1 purkki persikkaa
1 purkki päärynää
1 purkki mandariineja
55 g voita
1,25 dl fariinisokeria tai muuta ruskeaa sokeria
1,25 dl appelsiinimehua
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl kanelia
1/8 tl neilikkaa
1/8 tl muskottipähkinää
(säilykekirsikoita)

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Laita kaikki hedelmät kirsikoita lukuunottamatta tilavahkoon uunivuokaan. Laita loput ainekset paistinpannulle tai kattilaan ja lämmitä niitä keskilämmöllä kunnes sokeri ja voi sulavat. Kaada seos hedelmien päälle. Paista kompottia uunissa 25 min ja lisää kirsikat vasta juuri ennen tarjoilua.

Hedelmäkompottiin voi toki käyttää mitä hedelmiä tahansa, itse laitoin myös säilykeaprikooseja. Ja varmasti tuoreista hedelmistä tehtynä tämä olisi vielä entistäkin herkullisempaa. Mausteista taidan ensi kerralla lisätä kanelia hieman lisää...

Ei kommentteja: