lauantai 6. kesäkuuta 2015

Välimerellisbrittiläistä herkkua uusista perunoista

Täällä on uusien perunoiden kausi ollut jo jonkin aikaa käynnissä. Ne kuuluisimmat uudet perunat ovat Jersey Potatoes eli Jerseyn saarella alkuperäisnimikkeen suojissa kasvatettu varhaisperunalajike, joka on kuulemma niin aah ja ooh maultaan. Pitihän niitä sitten testata. Resepti ei ehkä ihan antanut oikeutta perunoiden aromeille - olisi varmaan vain pitänyt keittää ne ja syödä voin kera niin olisin viisaampi. Nyt voin vain tyytyä toteamaan, että ruoka oli huippu hyvää, mutta suomalaisia uusia perunoita ei tämä jerseyläinen haastajansa tässä taloudessa pystynyt voittamaan. 

Turska taas on tällä saarella melkeinpä se yleisin saatavissa oleva kalalaji kaikenmaailman koljien lisäksi. Paahdetut valkosipulit ja pinjansiemenet tekevät miedosta kalasta aivan täydellisen makunautinnon. Suosittelen kokeilemaan!

Kalan resepti on alunperin Lidlin sivuilta, uunivihannekset taas paikallisen ruokakaupan (Morrisons) ilmaisjakelulehdestä.



Paahdetut vihannekset

200g kokonaisia salottisipuleita (taisin pilkkoa kaksi isohkoa perussipulia isoiksi lohkoiksi)
20 kpl n. golf-pallon kokoisia uusia perunoita puolitettuina
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
1 kokonainen valkosipuli kynnet eroteltuina mutta kuorimattomina
1 sitruuna neljään osaan leikattuna
2 punaista suippopaprikaa paksuhkoiksi renkaiksi leikattuna
200g vihreää parsaa
suolaa
mustapippuria

1. Lämmitä uuni 200 C. Laita kaikki ainekset sitruunaa, parsaa ja paprikoita lukuunottamatta laakeaan uunivuokaan ja sekoita hyvin.
2. Paahda vihanneksia 20 minuuttia, ja purista sen jälkeen sitruunalohkoista mehu niiden päälle. Lisää sitten vuokaan niin puristetut sitruunalohkot kuin loput vihanneksetkin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
3. Laita vuoka takaisin uuniin ja paahda vielä toiset 20 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Välimerellistä turskaa neljälle

n. 600g turskan selkäfileetä
3/4 dl oliiviöljyä
5-8 valkosipulin kynttä
n. 1 dl pinjansiemeniä
nokare voita
ruukku timjamia tai rosmariinia (käytin reilun teelusikallisen kuivattua timjamia)
1 sitruunan mehu
1-2 tl merisuolaa

1. Ripottele turskafileille hieman suolaa ja purista puolet sitruunamehusta niiden päälle.
2. Kalan maustuessa viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi ja hienonna 2/3 timjamista.
3. Laita oliiviöljy pannulle lämpiämään, lisää mukaan valkosipulisiivut ja hetken kuluttua yrtit ja pinjansiemenet. Anna paahtua kauniin ruskeaksi, ja lusikoi paahtuneet raaka-aineet lautaselle syrjään niin, että oliiviöljy jää pannulle.
4. Paista kalafileet oliiviöljyssä. Lisää nokare voita ennen kuin käännät fileet varovasti.
5. Aseta kala tarjolle: laita valkosipulihöystö päälle, käytä syntynyt paistoliemi kastikkeena ja purista loppu sitruunamehu vielä kalojen päälle.





Ei kommentteja: