lauantai 16. marraskuuta 2013

Jääkaapilla

Puutalobabyn Krista laittoi alulle hauskan haasteen: kuvaa jääkaappisi sellaisena kuin se on nyt (eikä heti kauppareissun jälkeen stailattuna). Kävin heti tuumasta toimeen, kun minulla ainakin on taipumusta tykätä kurkistella ihmisten elämiin tälläkin tavalla :) Ja tuleepahan samalla dokumentoitua itsellekin sitä, millaisia juttuja me täällä suuhumme laitoimme. Yleisesti ottaen syömme täällä vähän erilaisia ruokia kuin Suomessa - jo ihan kokeilun halusta ja siitä yksinkertaisesta syystä, että paikallisten reseptien ainekset löytyvät yleensä kaupoista ilman päänvaivaa.

Otin alla olevat kuvat torstaina, ja muistaakseni alkuviikosta olimme viimeksi käyneet kaupassa hakemassa täydennystä ruokavarastoihimme. Pyrimme tekemään yhden isomman kauppareissun viikossa, mutta välillä pitää toki käydä niiden välissäkin jotain pientä täydennystä tekemässä. Kaupassa käynti onkin täällä pieni taiteenlaji, jos haluaa ostaa sekä edullista että hyvälaatuista ruokaa. Meillä homma menee suurinpiirtein näin:

1. Latinotaustainen vihanneksiin ja hedelmiin painottava ruokakauppa. Täältä ostamme tuoreet vihannekset ja hedelmät. Valikoima on ihan älyttömän kattava luumuista kaktukseen ja punajuuresta bataattiin. 10 limeä saa dollarilla, ja saman verran taitaa maksaa pari puskaa korianteria tai kevätsipulia. Hevi-ostaston laatu on todella hyvä. Lisäksi voi, vapaan kanan kananmunat ja jugurtit kannattaa ostaa täältä, samoin leipä, jonka ainesosaluettelo on laskettavissa yhden käden sormilla ja joka ei ole makeaa. Pavut ja muut säilykkeet toki myös.

2. Saksalainen herkkulihakauppa. Täältä haemme harvakseltaan lastin lihaa pakkaseen. Antibiootitonta ja hormonitonta sopuhintaan, ja luomukin suht inhimillisissä hinnoissa.

3. Dominick's, paikallinen S-Market tai K-Supermarket. Kallis, joskin kanta-asiakaskortille tulevilla tarjouksilla säästää pitkän pennin. Vihannesten laatu yllättää. En ole koskaan saanut sieltä muita kuin joko vihreitä tai itäneitä perunoita. Täältä hommaaamme nykyisin vain lähinnä luomusitruunat ja -viinirypäleet sekä Nurmilinnulle hevi-sosepussukoita (squeezies, mitä ne on suomeksi?) hätävaroiksi. Niin ja laktoosittoman maidon, jos kauppaan on muutakin asiaa. Tämä sijaitsee meitä lähinnä ja sieltä saa varmimmin kaiken tarvitsemansa kerralla, joten välillä ajomatka päihittää hinnan (ja laadun).

4. Target. Paikallinen Prisman korvike, jonka tuoreruokapuoli on lähes kuin lähi-Siwassa :) Siellä tulee käytyä satunnaisesti, jos on tarvetta ostaa isompi satsi vessapaperia sun muuta kodin käyttötavaraa. Starbucksin suodatinkahvi on siellä edullista, ja jos söisi muroja sun muita prosessoituja herkkuja oikein urakalla, ne varmaan kannattaisi ostaa täältä.



Sikäli tämä sisältö on kyllä nyt epätavallinen, sillä olimme jo alkaneet valmistautua Nurmilinnun synttäreihin. Tuolla vuoassa jähmettyy rocky road -herkku, ja keskimmäisellä hyllyllä on pari pussia coleslaw-aineksia - jossain on aina hyvä oikaista :) 


Kirpullemme olemme juottaneet paikallisten ohjeiden mukaisesti täysmaitoa, punaista se on täälläkin mutta sitä saa ostaa tuollaisessa hervottomassa gallonan tölkissä. Minä juon rasvatonta, ja herra M laktoositonta. Äkkäsin myös kaupassa eggnogit, ja yksi purkki oli ihan pakko kotiuttaa samantein, se on tuo pienempi purkki ihan vasemmalla. Takaa löytyy vielä omenasiideriä joka siis on täällä ihan vaan vahvaa tummaa omenamehua, ja jonkun grillauskastikkeen jämät. 

Keskimmäisellä hyllyllä on mm. kananmunia, jugurttia ja leipää. Sieltä latinokaupasta ostamamme leipä ei (onneksi!) säily ikuisuuksia, ja keittiössämme on aina liian lämmin, siksi siis leipä jääkaapissa.


Ylimmällä hyllyllä on kaikkea ihan sekalaista majoneesista juustoon ja kotitekoiseen hummukseen. Pienissä kipoissa on avokadon ja korianterin jämät, kun söimme lounaaksi meksikolaisvaikutteista kanakeittoa. Ihan oikealla edessä on edellisen päivän mustapapupaistosta ja sen takana cashew-pähkinöitä. Luin joskus jostakin, että korkean rasvapitoisuutensa takia pähkinät kannattaisi säilyttää paketin avaamisen jälkeen kylmässä. Sitä kehoitusta olen sitten yrittänyt noudattaa :) Takana on vielä näkymättömissä liuta intialaisessa ruoassa käytettäviä maustetahnoja ja pikkelssejä. Aikamoinen sekamelska, vai mitä?


Vihanneslokerosta löytyy ainakin kukkakaalia, bataattia, perunoita, korianteria, kevätsipulia, punajuurta ja jotain, josta yritän päättää, onko se lanttu vai nauris. Suomessa ei olisi mitään ongelmia moisessa tuumailussa, mutta täällä tuntuvat lajikkeet olevan vähän erilaisia, ja jotenkin minusta tuntuu, että nimityksissäkin vähän heitellään mitä sattuu. Jotkut nettisanakirjatkin antavat lantulle ja nauriille samoja nimiä. Tai sitten en vain enää tunnista lanttua ja naurista.


Ovesta löytyy ketsuppia, sinappia, lisää maitoa ja poikkeuksellisesti piimää, kun teimme pannukakkuja Nurmilinnun synttäreiden kunniaksi. Lasipullossa on ystäväni itse valmistamaa punaviinietikkaa. Keskimmäiseltä hyllyltä löytyy kaikenlaisia säilykkeitä, kastikkeita ja avattu saksanpähkinäpussi. Ja ihan ylhäällä kookoshiutaleita, liemikuutioita ja muuta epämääräistä.

Keittiömme helmi on kuitenkin tässä: ruokakomero! Jo joskus aiemmin julistin kaipaavani komeroa takuulla Suomessa, ja se tunne on vain vahvistunut. Nyt se on ihan kamalassa sotkussa ja myös vähän tyhjänpuoleinen kuivamuonan suhteen, sillä yritämme syödä varastojamme loppuun.


Järjestys meni alunperin niin, että ylähyllyllä olivat pastat ja leivontatarvikkeet, alahyllyllä etikat, öljyt, korppujauhot ja riisit yms. Takana näkyvät hedelmät, omenat, persimonit ja banaanit (banaanit varmistetusti erillään kaikesta, mihin niiden maku voisi tarttua, voi apua jos unohtuu leipä tai keksit niiden viereen!)


Oikealla puolella olevalla hyllyllä on ylhäällä joitakin Suomi-herkkuja ja Nurmilinnun eväitä. Alhaalla näkyvät mausterivistöt, joita emme kyllä millään saa loppumaan vuoden loppuun mennessä. Leivinpaperi- ja kelmurullien taakse jäävät piiloon säilyketölkit (lähinnä papuja, kookosmaitoa ja tomaattimurskaa).

Ei siis kovin erilaista ja ihmeellistä, vai mitä? Ehkä suurin muutos ruokavaliossamme entiseen verrattuna näkyy kasvisruokien lisääntymisenä, ja erityisesti erilaiset pavut ja linssit ovat löytäneet tiensä ruokapöytäämme ihan kunnolla. Leipää syömme myös varmasti vähemmän kuin Suomessa. Voi niitä ruisrevittyjä...

Ei kommentteja: