keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Makeaa vintagesekoittelua

Eli pääsiäisherkkuja ikivanhalla Bamixilla. Mutta se toimii, ja hyvin toimiikin. En ole ikinä ennen vatkannut kahta desilitraa kermaa vaahdoksi alle 30 sekunnissa!

Meillä ei ole täällä ollut sähkövatkainta (no oli ennen kuin tultiin, mutta se kärsi vesivahingon kaikkien niiden muiden meidän etukäteen ostamien tavaroiden kanssa) saati sitten sauvasekoitinta, ei edes perunansurvinta. Nurmilintu taas on jo kuukauden päivät osoittanut kasvavaa mielenkiintoa meidän syömisiä kohtaan - tänäänkin pää vain kääntyi isän lautaselta haarukan mukana suuta kohti ja takaisin uudestaan ja uudestaan. Meillä siis aloitetaan sosekokeilut pian. Niinpä tarvitsimme jotain haarukkaa järeämpää soseuttajaa. Päätin yrittää lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla, ja ainakin toistaiseksi voin sanoa, että onnistuin!

Bamixista olin kuullut paljon hyvää, ja kun se kaiken lisäksi on teräksinen sauvasekoitin (ei tarvitse pohtia, mitä aineita muovista kuumaan soseeseen tai sosekeittoon liukenee), kurkin ebay-sivustoa ja päädyin huutamaan ikivanhan Bamixin meille kotiin. Olihan siinä vähän puunattavaa, mutta herra M:kin vakuuttui viimeistään siinä vaiheessa, kun sai kermat vatkattua tuossa vajaassa puolessa minuutissa käsivispilällä paukutetun vartin sijaan.

Niin pääsiäisen jälkkäriksi sitten meille valmistui appelsiiniriisiä.


Ja kun oikein teki mieli, tein vielä sitruunaisen juustokakunkin. Nam! Miksi muuten suomalaisissa resepteissä ei yleensä käsketä paistamaan keksimurupohjaa viitisen minuuttia uunissa? Pohjoisamerikkalaisissa resepteissä olen tähän menetelmään törmännyt, ja sen avulla olen saanut pohjan, joka kestää leikkausta hyvin eikä maistu pelkästään keksimuruilta ja/tai rasvalta. Kokeilkaapas ensi kerralla!


Tuorejuusto-kermaseokseen tuli sitruunamehun lisäksi myös itse tehtyä sitruunatahnaa, jolla kakku myös koristeltiin. Ööh siinä on vielä vähän harjoittelemista ;)


Ohje (täältä, hieman muunneltuna)

Pohja:
1,5 kuppia (digestive)keksimuruja
5 rkl sulatettua voita
1 tl raastettua sitruunankuorta

Lemon Curd:
1 iso kananmuna ja 1 keltuainen
vajaa 1/4 kuppia sokeria
ripaus suolaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl voita
1 rkl kermaa

Täyte:
1/4 kuppia sitruunamehua (n. 2 sitruunaa)
2 3/4 tl liivatejauhetta (huom. en tiedä eroaako amerikkalainen suomalaisesta)
500g tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
1/5 kuppia sokeria
ripaus suolaa
1 1/4 kuppia huoneenlämpöistä kermaa
2 dl kermaa vaahdotettuna

Yhdistä pohjan ainekset, paina vuoan pohjalle ja paista 175 asteessa 5-8 minuuttia kunnes vaalean kullanruskea. Anna jäähtyä.

Sitruunatahnaa varten yhdistä muut ainekset kattilassa paitsi voi ja kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Siirrä pois liedeltä ja lisää kerma ja voi. Anna tämänkin jäähtyä.

Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella (tai Bamixilla :) sokerin ja suolan kera ja lisää sitten vähitellen kerma samalla edelleen vatkaten. Lisää tämän jälkeen 1/4 kuppia sitruunatahnaa ja kääntele joukkoon kermavaahto. Lisää lopuksi liivate-sitruunamehuseos:

Laita liivatejauhe likoamaan muutamaksi minuutiksi sitruunamehuun ja kuumenna se sitten mikrossa reunoilta kuplivaksi (n. 30 sekuntia). Anna jäähtyä hieman, kannattaa sekoittaa!

Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään jääkaapissa. Koristele jäljelle jääneellä sitruunatahnalla.

2 kommenttia:

SK kirjoitti...

annapas tuo resepti :) näyttää niin ihanalta että melkein tekee mieli ostaa liput ja lentää sinne teille syömään...:D mutta onneksi vain melkein :D tulis melko hintava hinta juustokakulle :D

Arya kirjoitti...

Päivitetty on!