tiistai 30. lokakuuta 2012

Huh kuinka hygieenistä (edit)?

Olen vain tässä mietiskellyt...

Että noin niin kuin periaatteessa tämä on varmaankin todella fiksu muistutus.


Minussa se vain herättää selkäpiitä karmivia kutinoita ja kauhuskenaarioita. Muita kohtalotovereita?
En tiedä, onko näiden tarrojen ja kylttien takana ihan jokin lakikin, mutta suurimmasta osasta käymistäni kahviloista, pikaruokapaikoista ja ravintoloista tällainen teksti löytyy WC-tiloista.


Minulle tuli yllätyksenä, että täällä tuntuu ns. rahvaan ruokapaikoissa (oletan, että Michelin-tähden yms. ravintoloissa henkilökunta ja asiakkaat eivät kohtaa muutoin kuin asiakaspalvelutilanteissa, mutta kokemusta ei valitettavasti ole ;) ), kahviloissa ja ruokakaupoissakin olevan ihan vallan käytäntö, että henkilökunnalla ei ole omia WC-tiloja. Olin elänyt myös siinä käsityksessä, että Suomessa henkilökunnalla olisi aina omat sosiaalitilat, mutta kuulemani mukaan ainakin yhdessä Hesburgerissa tilanne on sama kuin täällä, eli asiakkaat ja henkilökunta käyttävät samoja WC-tiloja.

Yööök.


Siis ihan oikeasti, onko tässä mitään järkeä? Vaikka saisitkin kätesi puhtaiksi ja hanankin paperilla kiinni (olen törmännyt vessoihin, joissa hanaa pitää painaa koko ajan veden tulemiseksi ja käsipyyhepaperia ei ole ollenkaan, vaan ainoastaan puhaltimet), on n. 99% vessoista sisälle päin aukeava ovi. Sinun on siis pakko tarttua siihen käsilläsi, ennen kuin pääset vessasta pois. Ja kuinkahan moni työntekijöistä vaivautuu varaamaan palan paperia sitä hommaa varten? Sillä kuinka moni asiakkaista tekee niin, jos ihan tosi iso prosentti on niitäkin, jotka eivät pese käsiään lainkaan... tai sitten vain lähinnä kastelevat ne hanan alla eli saavat bakteereille vielä otollisemman kasvualustan. Huoh. Että tällaista tällä kertaa.

EDIT! Toinen mielenkiintoinen hygieniahavainto esillä kommenttiboksissa. Kun sairaanhoitaja metroon meni....

9 kommenttia:

Sugar kirjoitti...

On elavasti jaanyt mieleen yhden Miamin pizzapaikan rest room, jossa oli myos tuo tarra, mutta kasienpesuallas oli tippunut lattialle ja hajonnut, eika hanasta tietenkaan tullut vetta. Etta pese siina sitten kasia... No oli siina joku pumppupullo kasidesia. Jos en olisi jo syonyt (hyvin maukasta btw) pizzaa, olisin haipynyt samantien, yaks.

Jenni kirjoitti...

Mulla on käsitys, että tuo lappu olisi yksi vaatimus pitkässä checklistissä, jonka perusteella ravintoloille annetaan hygieenisyysarvosana. Monessa paikkaa arvosana on A tai A+ (98-100/100), mutta kun noita arvosanoja painetaan paikallislehteen, sellaisiakin on osunut silmiin, joissa arvosana on ollut C-... Käsittääkseni tämä hygienisyysarvosanaraportti on pakko olla näytillä asiakkaalle, ja parin raflan auloista olen noita onnistunut spottaamaan.

Suomessa on ihan hirmutiukat säädökset noiden suhteen. Erillistä vessaa ei taida olla pakko olla, mutta työntekijöillä pitää olla omat pukuhuoneet ja keittiössä pitää olla ainakin kolme vesipistettä, joista yksi pyhitetty käsienpesulle, ja jota sitten pitäisi käyttää vessassa käynnin jälkeen. Voin kertoa, että taannoisessa kesätyössäni 150-vuotta vanhalla majakalla, jossa ei ollut juoksevaa vettä, tämä oli aika haastavaa toteuttaa, ja viranomaiset uhkailivat koko ajan majakan kahvilaa sulkemisella. Kahvilassa myytiin niinkin monimutkaisia ruokia kuin pannukahvia, valmiskeksejä ja ulkona muurikalla paistettuja räiskäleitä...

Arya kirjoitti...

Huh mikä kokemus, Sugar! Onneksi et sairastunut.

Ja kiitos Jenni tiedoista, tosi kiva saada kuulla Suomen säännöistä.

Olin muuten aikoinani Stockmannilla töissä, ja sieltä jäi mieleen, että kaikki Herkussa työskennelleiden työasut pestiin työantajan puolesta pesulassa, kun taas muiden osastojen työntekijät pesivät vaatteensa kotona. Tätä vasten minun pitikin kertoa toisesta kauhun tunteita herättävästä asiasta, mutta unohtui tuosta päätekstistä: Nimittäin tosi usein näen metrossa/bussissa/kaduilla sairaala/hoitokotihenkilökuntaa työasuissaan. Toivon kovasti mielessäni, että kaikki näkemäni ovat menossa töistä kotiin ja heittävät vaatteet pesuun... Mitä hyötyä muuten olisi työvaatteista (paitsi ehkä suojaamaan työntekijöitä)? Uuh ajatelkaa nyt sairaanhoitajaa ensin metrossa ja sitten osastolla hoitamassa potilaita... ?!!?

Leena kirjoitti...

Kimurantimmaksi tekee tämän amerikkalaisen asteikon myös se, että maksimi ei ole välttämättä 100. Ehkä tässäkin on osavaltiokohtaisia eroja, mutta olen nähnyt esim. 101.5 esillä.

Pilvi kirjoitti...

"Scrubs" työmatka- tai shoppailuasuna on yksi minunkin ällötyksistäni. Kuulemma "ei se ole sama asu missä he töitä tekevät" - sanoi eräs kollega, ja ehkä se pitääkin paikkansa leikkaussali- ja muun toimenpidehenkilökunnan kohdalla. Mutta rivihoitaja osastolla ei varmasti vaihda kotona scrubseihin ja työpaikan pukkarissa _toiseen_ työasuun. Toimii tosi hyvin molempiin suuntiin, veri-, räkä- ja mätäroiskeita metroon levittämään?!

Meille Chipotlen ystäville lohdullista lienee, että juuri siellä olen nähnyt tiskin takana Jennin kuvaileman kaltaisen käsienpesualtaan, vain käsien pesuun - olen myös omin silmin nähnyt sitä käytettävän! :)

Arya kirjoitti...

Mielenkiintoisia nuo asteikot kyllä myös, Leena. Mikähän se maksimi silloin on? Hmmm.

Pilvi, ei minullakaan kyllä riitä usko siihen, että rivihoitaja vaihtaisi toiseen asuun työpaikalla/kotona, jos liikkeellä sellaisessa jo on. Miten ihmeessä tuollaiseen ei puututa? Ehkä tämäkin on osoitus siitä, että kun kulttuuti muotoutuu tietynlaiseksi, monelle asialle tulee ns. sokeaksi...?

Ja olipa kiva kuulla Chipotlen käsienpesualtaasta :)

Pilvi kirjoitti...

Jep, luulen että olet oikeassa re: kulttuuri. Siitä kertoo ainakin leikkaussalimuodin esittely iltapäivän lääkärikeskusteluohjelmissa ja tämänhetkisen preppauskurssini kirurgian luennoitsijan leikkaussalipukeutuminen.

Arya kirjoitti...

Siis onko kirurgian luennoitsija luennoidessaan leikkaussalivaatteissa?

Pilvi kirjoitti...

Scrubseissa, kyllä. Ilmaisin sen vähän epäselvästi, eli ei sentään steriilissä kaavussa. :) Mutta scrubsit päällä, opettaessaan koko päivän, oletettavasti useiden mailien päässä praktiikastaan/toimenpidesairaalastaan.